'Ne volim gubiti i ne bih se kandidirao da ne osjećam kako ljudi žele korjenite promjene. Na prošlim parlamentarnim izborima glasači su glasali protiv, a ne za. Ako opredjeljenje glasača bude takvo i na ovim predsjedničkim izborima, to ide meni u prilog', rekao je u nedavnom intervjuu za T-Portal Boris Mikšić, kandidat za hrvatskog predsjednika i dokazani američki biznismen.

Nakon što je odustao od kandidature zbog, kako je naveo, neravnopravnog tretmana u medijima, ipak se predomislio i kandidirao za predsjednika Hrvatske.

'Materijalno ja dajem, a ne dolazim uzeti. Sam financiram svoju kampanju i nepotkupljiv sam. Iza mene nema interesnih lobija čije interese moram štititi. Ja štitim interese mladih jer ne želim da se iseljavaju pod pritiskom egzistencijalnih problema.
Mikšić sa suprugom Annom kojoj će ostaviti biznis ukoliko pobijedi na izborima

Namjeravam se boriti protiv korupcije, što mogu, jer ne zastupam lobije. Borit ću se i protiv birokracije koja je pregolema i neefikasna. Zbog nje nas kapital zaobilazi', ukratko je opisao svoj program.

Građanima Hrvatske ponudio je na potpis ugovor u kojem se obvezuje polovicu svoje predsjedničke plaće, ako bude izabran, davati u humanitarne svrhe.

Boris Mikšić rođen je 11. listopada 1948. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu 1973. godine i potom otišao u SAD.

Počevši kao inženjer za razvoj i istraživanje napredovao je do potpredsjednika za razvoj i istraživanje u Northern Instrument Corporationu u Minneapolisu, a 1977. godine osnovao je vlastitu tvrtku Cortec Corporation kojom danas predsjedava.

Mikšić u svom američkom domu
Gradeći karijeru istodobno je na postdiplomskom studiju istraživanja rada na Sveučilištu Minnesota, na odjelu za kemijski inženjering. Godine 1991. završio je studij inženjeringa proizvodnih sustava na Sveučilištu St. Thomas u St. Paulu, Minnesota.

Prema njegovoj službenoj biografiji, posjeduje 20 patenata u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Francuskoj i Japanu. Objavio je stotinjak znanstvenih radova i koautor je triju tehničkih knjiga.

Kao ugledan svjetski poslovni čovjek predsjedao je brojnim međunarodnim i znanstvenim skupovima te je član i dužnosnik brojnih stručnih društava. Ernst & Young ga je 2000. godine proglasio poduzetnikom godine u saveznim državama Minnesoti i Dakoti.
Mikšić je i strastveni ribolovac

Biografiju 'Američki san dečka s Trešnjevke' objavio je 1994. godine. U njoj opisuje svoj put 'dečka s Trešnjevke' koji se prije trideset godina uputio 'preko bare' sa samo 37 dolara u džepu i ostvario američki san.

O svojim roditeljima Mikšić piše: 'Otac Stjepan bio je jedan od prvih domobranskih pilota, završio je domobransku akademiju, a 1942. otišao je u školu za pilote u Njemačkoj, na Baltiku. Do konca 1944. bio je u Hrvatskoj legiji, na bojištima diljem Francuske, Rusije, Njemačke i kratko u Italiji.

Poslije rata pet je mjeseci odležao u vojnom zatvoru, a zatim su ga poslali na Šarplaninu, na prisilni rad. Oslobođen je 1946... Mati Nina je radni vijek provela kao nastavnica.

Ne treba posebno objašnjavati zašto je moja obitelj oduvijek bila protiv komunizma ni zašto su i mene tako odgojili'.

Mikšić računa na glasove iseljenika
Boris Mikšić aktivno sudjeluje u razvoju hrvatskog gospodarstva, a za osobite zasluge u gospodarstvu predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića.

Godine 1995. imenovan je počasnim generalnim konzulom Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama.

Velik dio vremena Mikšić posvećuje humanitarnom radu i sudjelovanju u brojnim događanjima vezanim za promoviranje Hrvatske u SAD-u i svijetu.

Godine 1997. dobio je nagradu Citizen at Their Best koju dodjeljuje Minnesota National Guard savjesnim građanima za aktivno pomaganje lokalnoj zajednici.

Uz to, dobitnik je i nagrade za životno djelo američke udruge inženjera za zaštitu od korozije NACE International.

Na prošlim parlamentarnim izborima osvojio je samo dva posto glasova, a razlog neuspjehu vidi u kasnom početku kampanje.

'Parlamentarni izbori su bili generalna proba', kaže te ističe da računa na glasove dijaspore i da ga podržava Grupa 100.