Novosti

Naslov:

Mikši?: 'Žele me se riješiti jer sam opasan'

Izvor:

Iskon

Datum:

09/02/2006

Boris Mikšić je osuđen na dva mjeseca zatvora, odnosno godinu dana uvjetno, zbog izjave da je 'Mesić od francuske obavještajne službe dobio vilu na francuskoj rivijeri'.

Osim toga, Mikšić mora podmiriti sudske troškove u iznosu od tisuću kuna.

I to još nije sve.

Dečko s Trešnjevke o svom trošku obavezan je u svim dnevnim listovima koji su tada objavili njegovu spornu izjavu platiti objavljivanje presude.

Zbog kleveta na račun predsjednika Republike Stjepana Mesića izrečenih u posljednjoj predizbornoj kampanji danas je na samoborskom Općinskom sudu Boris Mikšić nepravomoćno osuđen na dva mjeseca uvjetne zatvorske kazne.

Nakon što je tužio Mikšića predsjednik Mesić je ustvrdio da je iznošenje takvih 'gnjusnih laži' nedopustivo i kažnjivo. Slično je izjavio i nakon prvog dijela današnje rasprave, rekavši da je njegova tužba 'poruka svima onima koji budu sudjelovali u izborima da se ne mogu služiti lažima'. Mesić smatra da u Mikšićevim izjavama nije bilo niti malo šale, već da je sve motivirano željom da ga se diskreditira pred biračima. "Nigdje nemam vilu, pa tako ni u Francuskoj", kazao je Mesić pred sutkinjom Ivanom Kovačević.

Mikšić presudu u Mesićevu korist smatra 'pravnim linčom' i najavljuje žalbu Županijskom sudu.

"Mislim da je ovo samo dokaz da se medijski linč koji je počeo protiv mene kao predsjedničkog kandidata nastavlja kao politički linč, a sada i kao pravni linč. Žele me se riješiti pošto-poto jer sam im postao opasan kandidat", kazao je Mikšić.

Dodao je kako mu nije jasno zašto je Mesić tužio baš njega zbog "brzoplete šale", a ne primjerice Ljubu Ćesića Rojsa ili Ivića Pašalića koji su ga u istoj kampanji proglasili veleizdajnikom. Predsjednik se čak nije niti želio pomiriti s njim, iako mu je on to ponudio, jer se, kako kaže, u "kampanji govore čudne stvari". Iz svega zaključuje da je predsjednik Mesić sklon jedino šalama na tuđi račun.

"On je iznosio šale na račun gospođe Kosor o pašteti i Suzani. Ona se jadna čak i rasplakala zbog toga", podsjetio je Mikšić.

Mikšić je pred sudom više puta ponovio da iza izjave o vili i francuskoj tajnoj službi nije bilo nikakvih skrivenih namjera, odnosno da se na taj način želio jedino našaliti sa svojim protukandidatom koji je, kako smatra, u kampanji imao znatno bolji medijski tretman.

Mesićev odvjetnik Čedo Prodanović kaže kako uskoro očekuje početak i drugog spora u kojem Mesić zbog istih optužbi od Mikšića potražuje naknadu štete, odnosno 60 tisuća kuna. "Taj je iznos uobičajen u takvim sporovima, a uplatit će se Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj", kazao je Prodanović.