Novosti

Naslov:

Mikši? zbog 'Mesi?eve francuske vile' osu?en na dva mjeseca zatvora

Izvor:

VIP online

Datum:

09/02/2006

Zbog klevete da su predsjedniku Stipi Mesiću francuske tajne službe poklonile vilu na francuskoj rivijeri, Mikšić je uvjetno osuđen na dva mjeseca zatvora.


Zbog klevete da su predsjedniku Stipi Mesiću francuske tajne službe poklonile vilu na francuskoj rivijeri, izrečene tijekom predsjedničke kampanje, Boris Mikšić je u tijesnoj sudnici samoborskog Općinskog suda nepravomoćno uvjetno osuđen na dva mjeseca zatvora uz rok kušnje od godinu dana.

Takvo ekspresno suđenje za klevetu, koje je trajalo samo jedan dan, mediji do sada nisu zabilježili.

Kada je sutkinja Ivana Kovačević na početku ročišta zapitala Predsjednika te okrivljenog jesu li se spremni pomiriti, Mikšić je kazao: "Apsolutno, ukoliko je privatni tužitelj za to. Voljan sam se ispričati."

"Ne, ne," kategorički je uzvratio Mesić, poprativši te riječi odlučnim mahanjem glave.

Tijekom iznošenja obrane Mikšić je u više navrata ponovio da mu je žao i da je spreman ispričati se, no Predsjednik nije na to reagirao.

Mikšić se tako branio da su se u jednom trenutku predsjedničke kampanje počele događati čudne stvari, da je zaključio da su glasovi unaprijed namješteni, a taj dan 22. prosinca 2004. bio je nekako tmuran. Mesića je vidio na televiziji i on mu je izgledao tmurno umorno, možda čak i bolesno, pa je pomislio kako bi mu mogao čestitati Božić. ( Mesić se na te riječi ironično i tiho nasmijao) Tada je u šali izjavio, jer je znao da je Predsjednik osoba koja se voli kao i on šaliti na tuđi račun, da bi bilo dobro da se ode odmoriti u Francusku i poželio mu za Božić da tamo nauči igrati golf.

Mediji su iz konteksta izvukli njegovu izjavu, pa nisu prenijeli da je Predsjedniku poželio i da se ide odmoriti i osunčati.

Mesić smatra da u Mikšićevim izjavama nije bilo niti malo šale, već da je sve motivirano željom da ga se diskreditira pred biračima. "Nigdje nemam vilu, pa tako ni u Francuskoj", kazao je Mesić pred sutkinjom Ivanom Kovačević.

Mikšić presudu u Mesićevu korist smatra "pravnim linčem" i najavljuje žalbu Županijskom sudu.

"Mislim da je ovo samo dokaz da se medijski linč koji je počeo protiv mene kao predsjedničkog kandidata nastavlja kao politički linč, a sada i kao pravni linč. Žele me se riješiti pošto-poto jer sam im postao opasan kandidat", kazao je Mikšić.

Dodao je kako mu nije jasno zašto je Mesić tužio baš njega zbog "brzoplete šale", a ne primjerice Ljubu Ćesića Rojsa ili Ivića Pašalića koji su ga u istoj kampanji proglasili veleizdajnikom. Predsjednik se čak nije niti želio pomiriti s njim, iako mu je on to ponudio, jer se, kako kaže, u "kampanji govore čudne stvari". Iz svega zaključuje da je predsjednik Mesić sklon jedino šalama na tuđi račun.

"On je iznosio šale na račun gospođe Kosor o pašteti i Suzani. Ona se jadna čak i rasplakala zbog toga", podsjetio je Mikšić.

Mesićev odvjetnik Čedo Prodanović kaže kako uskoro očekuje početak i drugog spora u kojem Mesić zbog istih optužbi od Mikšića potražuje naknadu štete, odnosno 60 tisuća kuna. "Taj je iznos uobičajen u takvim sporovima, a uplatit će se Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj", kazao je Prodanović.

Sud u Samoboru odlučio je da Boris Mikšić mora podmiriti sudske troškove u iznosu od tisuću kuna, te o svom trošku mora u svim dnevnim listovima, koji su 2004. godine objavili njegovu spornu izjavu o Mesiću, platiti objavljivanje presude.