Novosti

Naslov:

Dnevnik Nove TV

Izvor:

Nova TV

Datum:

10/02/2006

Novinar (Saša Kopljar): Bit će zanimljivo vidjeti koliko će dugo u ovom slučaju trajati suđenje, s obzirom na to da je danas održano jedno od najbržih ako ne i najbrže suđenje u povijesti našeg pravosuđa.

Novinarka (Mirjana Hrga): U nešto više od dva i pol sata sve je bilo gotovo. Čak je izrečena i presuda. Bilo je to još po nečemu posebno suđenje: sa jedne strane Boris Mikšić, a sa druge Stjepan Mesić. I ovoga je puta predsjednik bio u pravu.

Novinarke (Ksenija Kardum i Ivana Knežević): Predsjednik Stjepan Mesić lani je kao građanin tužio Borisa Mikšića zbog tvrdnji da su mu tajne službe kupile vilu na Francuskoj rivijeri.

Intervjuirana 1., (službenica na Općinskom sudu u Samoboru): Boris Mikšić i svjedoci.

Novinarke (Ksenija Kardum i Ivana knežević): Suđenje je počelo i završilo jutros. Mikšić je proglašen krivim. Kazna je dva mjeseca zatvora, odnosno godinu dana uvjetno.

Boris Mikšić: Mislim da je ovo samo dokaz da je medijski linč koji je počeo protiv mene kao predsjedničkog kandidata, koji se nastavio kao politički linč, a sada, vidite i sami,i kao pravni linč. Dakle, žele me se riješiti pošto poto, jer sam im postao opasan kandidat.

Novinarke (Ksenija Kardum i Ivana Knežević): Mikšić priznaje da je o predsjedniku govorio neistinu, ali tvrdi da se šalio. Njegovo je priznanje doprinjelo brzini suđenja, ocjenjuje predsjednikov odvjetnik.

Čedo Prodanović (odvjetnik Stjepana Mesića): Pa, ovo je suđenje u stvari kako bi trebalo izgledati, je li?

Novinarke (Ksenija Kardum i Ivana Knežević): No, rijetki će vjerovati kako bi postupak završio tako brzo da jedna od stranaka u postupku nije predsjednik države.

Ivana Kovačević (sutkinja): Općinski sud u Samoboru, kako u kaznenim stvarima, tako i u parničnim predmetima po mojem iskustvu, od kada sam ja ovdje, rješava predmete onako kako dolaze, a što znači zapravo brzo.

Novinarke (Ksenija Kardum i Ivana Knežević): U ministarstvu pravosuđa nemaju podataka o prosječnom trajanju sličnih predmeta na općinskim sudovima. No, ministricu pravosuđa današnji slučaj ne čudi.

Vesna Škare - Ožbolt (ministrica pravosuđa Republike Hrvtaske): Izgleda da je nastupilo novo vrijeme brzih i efikasnih odluka.

Novinarke (Ksenija Kardum i Ivana Knežević): Predsjednik Mesić i Boris Mikšić još će se, međutim, sretati u sudnici. Predsjednik je odbio Mikšićevu ispriku i traži naknadu od šezdeset tisuća kuna. Novac želi uplatiti Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici.

Stjepan Mesić (predsjednik Republike Hrvatske): ...da to bude poruka svima onima koji budu sudjelovali u izborima da se ne mogu služiti lažima.
Novinarke (Ksenija Kardum i Ivana Knežević): Boris Mikšić žalit će se na današnju presudu. Njome nije zadovoljan, ali brzinom suđenja trebao bi biti. Takvo što u Hrvatskoj dogodi se rijetko i rijetkima.

Novinarka (Mirjana Hrga): Evo, kada već govorimo o suđenjima, jedan zanimljivi poziv za sutrašnju press-konferenciju. "Savez samostalnih sindikata Hrvatske - grad Zagreb poziva na press-konferenciju pod nazivom "Spora pravda je nepravda". Dakle, spora pravda je nepravda, a onda nude novinarima podatak kojim mame na press-konferenciju, pa kažu: "Općinski sud u Zagrebu ima šesnaest tisuća neriješenih radnih sporova". Eto, je li nastupilo neko novo vrijeme?