Novosti

Naslov:

Vijesti

Izvor:

RTL

Datum:

10/02/2006

Novinar (Tomislav Jelinčić): Boris Mikšić, kandidat na prošlim predsjedničkim izborima, nepravomoćno je osuđen na dva mjeseca zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana zbog klevete predsjednika Stipe Mesića. Naime, u predizbornoj je kampanji izjavio da je francuska tajna služba kupila Mesiću vilu na francuskoj rivijeri. Uz spomenutu kaznu Mikšić je dužan o svom trošku objaviti presudu u svim dnevnim listovima koji su potkraj dvije tisuće i četvrte prenijeli njegovu izjavu. Ivan Jabuka.

Bivši predsjednički kandidat, 22. prosinca, 2004. (Boris Mikšić): Da otputuje u južnu Francusku, na francusku rivijeru, gdje sam razumio da ima jednu vilu koju mu je poklonila francuska obavještajna služba.

Novinar (Ivan Jabuka): Ovu je spornu izjavu dečko sa Trešnjevke dao u jeku predizborne predsjedničke kampanje, a novom starom šefu države bila je povod za privatnu tužbu zbog klevete. Nakon godinu dana čekanja spis je zbog preopterećenosti sa zagrebačkog prebačen na samoborski općinski sud koji je za ekspresnih dva i pol sata presudio. Dva mjeseca zatvora uvjetno uz rok kušnje od godine dana.

Sutkinja samoborskog općinskog suda (Ivana Kovačević): U slučaju počinjenja novog kaznenog djela koje bude isto ili slično ovome, unutar te jedne godine trajanja uvjeta, će ići u zatvor vezano za ovo kazneno djelo koje će trajati dva mjeseca.

Novinar (Ivan Jabuka): Predsjednik Mesić je ponovio kako nema nikakvu vilu, te objasnio zašto se odlučio na tužbu.

Predsjednik RH (Stjepan Mesić): Pa, zato da to bude poruka svima onima koji budu sudjelovali u izborima da se ne mogu služiti lažima. Odbio sam ispriku.

Novinar (Ivan Jabuka): Sudsku presudu Mikšić je nazvao pravnim linčem. Najavljuje žalbu županijskom sudu.

Bivši predsjednički kandidat (Boris Mikšić): To je bila šala. Gledajte, on se šalio na račun gospođe Kosor. Sjećate se, o pašteti. Sjećate se, o Suzani. Ona se jadna rasplakala u vezi toga, a sada odjedanput predsjednik koji se voli šaliti na tuđi račun, evo vidite, ne može jednu šalu prihvatiti. Ja sam mu se čak i ponudio ispričati, da završimo ovu besmislicu.

Odvjetnik Stipe Mesića (Čedo Prodanović): Pa, ovdje je bitno da se ožigoše jedno nedopušteno ponašanje. Nije bitna sankcija.

Novinar (Ivan Jabuka): Mesićev odvjetnik uskoro očekuje početak i drugog spora u kojem se zbog istih optužbi od Mikšića potražuje naknada štete od šezdeset tisuća kuna koju namjerava donirati domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj.