Novosti

Naslov:

Mesi? 'nema vremena za likove kao što je Milan Kova?'

Izvor:

Index online

Datum:

14/02/2006

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić, zamoljen da komentira poziv koji mu je uputio potpredsjednik Hrvatskog bloka Milan Kovač da se odrekne imuniteta kako bi ga mogao tužiti za klevetu, je odgovorio da nema vremena za likove kao što je Milan Kovač.

"Upravo zato je uveden institut imuniteta da Predsjednik ne bi s takvim likovima gubio vrijeme." - dodao je Mesić.

Na to su ga novinari podsjetili da je on zbog klevete tužio Borisa Mikšića, na što je odgovorio, da Predsjednik ima drugu ulogu u državi i da je različita od one koju imaju drugi građani ove zemlje.

Podsjetimo, potpredsjednik Hrvatskog bloka Milan Kovač pozvao je predsjednika Republike Stjepana Mesića da se odrekne imuniteta i pojavi na sudu na kojem će ga tužiti zbog klevete.

Kovač je podsjetio kako je upravo Mesić u predizbornoj kampanji 1999. te potom u knjizi "Građanin predsjednik", ustvrdio da su "Milan Kovač i Stjepan Tuđman na putu od Zračne luke Zagreb do barake HDZ-a izgubili torbu punu novca koji su prikupili u iseljeništvu".

"Zbog te izmišljotine javno sam ga proglasio lažovom i najavio da ću zadovoljštinu tražiti na sudu", rekao je Kovač.

No, dodao je da je Općinski sud odbacio njegovu tužbu protiv Mesića zbog toga što u određenom roku nije dostavio odobrenje Ustavnog suda da se Mesiću skine imunitet. Drugostupanjski županijski sud prihvaća obrazloženje Općinskog suda i nakon toga sam pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom, rekao je Kovač dodajući da je Ustavni sud na sjednici održanoj 24. studenoga 2005. donio rješenje da za to nije nadležan.

U sličnom postupku, naveo je nadalje Kovač, u svibnju 2002., Ustavni sud je pak odlučio da samo sudovi pred kojima se vodi kazneni postupak, mogu od njega tražiti skidanje imuniteta.

U kontekstu navedenoga, Kovač je ocijenio da sadašnje stanje u pravosuđu omogućava Mesiću da govori što želi, a zato ne odgovara.

"Kao borca za pravnu državu i istinoljupca", Kovač ga je pozvao da se odrekne imuniteta. "

Ne tražim ekspresno suđenje, ne tražim 60 tisuća kuna za duševne boli, ne tražim publicitet. Tražim samo utvrđivanje istine jer tvrdim da je Stjepan Mesić lagao", zaključio je Kovač na konferenciji za novinare.