Novosti

Naslov:

Bolnica na kraju grada kao izborni adut i vje?no nerijeŇ°eni problem

Izvor:

www.business.hr

Datum:

03/04/2006

Na posljednjoj sjednici skupštine Grada Zagreba Milan Bandić, odgovarajući na pitanje zastupnika Borisa Mikšića, indirektno je za nedovršetak Sveučilišne bolnice (SBZ) okrivio bivšu SDP-ovu Vladu, u čemu se s njim u potpunosti složio zastupnik Andrija Hebrang.

Bandić je napomenuo kako se Sveučilišna bolnica bez problema mogla završiti za 150 milijuna eura koliko je uloženo u rekonstrukciju bolnice Rebro za mandata bivše vlade. No, kako je istaknuo, niti njega, niti bilo koga u Gradu Zagrebu nitko nije ništa pitao. Također je nadodao kako je Grad ispunio svoje obveze i napravio inventuru stanja građevinskih radova, a sada se čeka da ministar zdravstva Neven Ljubičić i gradski pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar odrede sadržaj bolnice.

Bilo kako bilo čini se da je pitanje Sveučilišne bolnice, pitanje koje se poteže svako toliko isključivo u političke svrhe. Cijela priča započela je 1985. godine referendumom kojim su Zagrepčani odlučili financirati bolnicu. Po osamostaljivanju Republike Hrvatske gradnja bolnice (tada završene tek 45 posto- stanje do danas) se zaustavlja zbog nedostatka novca.

I što danas posjetitelj "ubožnice na kraju grada", kako su bolnicu u Blatu znali zvati, može vidjeti? Niz hangara i skladišta nekolicine tvrtki, propale metalne konstrukcije, tragove pucnjave iz noćnih obračuna kojekakvih sumnjivih likova, te fazane i srne u obližnjem šipražju. Tužan prizor nečega što je trebao biti vrhunac urabističke infrastrukture nastajućeg velegrada. I u čemu je problem?

Na naš upit gradskom poglavarstvu vezano uz Sveučilišnu bolnicu, odgovoreno nam je kako je zajedničko stručno povjerenstvo Vlade i Grada na čijem čelu sjedi Neven Ljubičić, krajem rujna 2005. „predložilo da Sveučilišna bolnica ima strukturu opće bolnice sa svim djelatnostima koje ne moraju imati nužno standardne bolničke krevete, te da bi unutar bolnice postojali pojedini centri izvrsnosti“. No, drugu bitnu odluku o tome koje se bolnice u Zagrebu zatvaraju i sele na novu lokaciju Povjerenstvo još uvijek nije donijelo, unatoč činjenici da je rok za donošenje obje odluke bio 1. studenoga 2005.

Novaca predviđenih za dovršetak izgradnje bolnice nemaju ni u Gradu, a ni u Vladi, budući da se prema Bandićevim riječima radi o ulaganju novih 200 do 250 milijuna eura, te ostaje neizvjesno kada bi radovi na bolnici trebali uopće početi. Prema dostupnim informacijama, Zagrepčani su do sada financirali gradnju Sveučilišne bolnice sa otprilike 150 milijuna eura, novih 4 milijuna kuna Grad je utrošio još 2001. u vrijeme mandata Marine Matulović Dropulić kada su rađene prve snimke stanja objekata. Prema zaključcima svih ravnatelja zagrebačkih bolnica održanog krajem 2002. godine, samo za održavanje postojećih bolničkih pogona potrebno je 120 milijuna eura, te je prema njihovom mišljenju gradnja SBZ-a neophodna.