Novosti

Naslov:

Mikšićevim proizvodima od biorazgradivih materijala nagrada za ekoproizvode godine

Izvor:

www.biznis.hr

Datum:

05/06/2006

Već je dosta toga napisano o belomanastirskoj poslovnoj zoni, koja je za uzor poslužila mnogim hrvatskim gradovima, a zanimanje su pokazali i gradovi država EU. Uvjeti za gradnju proizvodnih hala vrlo su primamljivi, pa su brojne domaće i strane tvrtke pokazale zanimanje za investiranje u Beli Manastir. Parcele su gotovo planule, a neki od investitora uputili su zamolbe i za udvostručenje parcela. Zbog svega toga belomanastirski su gradski oci bili prisiljeni planirati otvaranje još jedne poslovne zone, koja će biti smještena u južnom dijelu grada, uz prometnicu koja Beli Manastir povezuje s Osijekom. Jedan od hrvatskoj javnosti najpoznatijih investitora u belomanastirskoj poslovnoj zoni jest Boris Mikšić. Njegova tvrtka “Ecocortec”, naime, najdalje je odmakla u gradnji pogona za proizvodnju biorazgradivih plastičnih materijala, demantirajući tako one koji su nakon prvih najava o gradnji tvornice bili vrlo skeptični. A da su proizvodi od biorazgradivih materijala "in", i da ih Mikšić s pravom svrstava među proizvode budućnosti, dokaz je nedavno održano međunarodno savjetovanje na Plitvicama, pod pokroviteljstvom resornih ministarstava i Hrvatske gospodarske komore, gdje je vrlo zapažen nastup imao upravo Mikšićev "Ecocortec".

Pozornost sudionika savjetovanja privukli su izloženi primjerci biorazgradivih materijala, čija se proizvodnja uskoro očekuje u Belom Manastiru - kaže Ivana Mikšić iz “Ecocorteca”, napominjući kako su spomenuti materijali, inače svjetski zaštićeni patenti, tamo doživjeli premijeru na hrvatskom tržištu te dobili prvu nagradu za ekološki proizvod godine. Tvrdi kako je još jednom dokazano da stručnjaci daju prednost biorazgradivim materijalima u odnosu na za okoliš štetne polietilenske. Dodaje kako je uspjeh upotpunila i prva nagrada dobivena za cjelovit projekt gospodarenja ambalažom i ambalažnim otpadom, kakav će se provoditi u budućoj belomanastirskoj, najsuvremenijoj tvornici tog tipa u Europi.

“Ecocortekova” tvornica kreće u studenome

Belomanastirska “Ecocortecova” tvornica bit će sagrađena u kolovozu ove godine, a početna proizvodnja kreće u studenome, istaknuo je Mikšić, koji je na gradilištu buduće tvornice boravio tijekom vikenda. "U gradnju i opremu bit će uloženo približno 40 milijuna eura, a ovdje će biti tehnološki centar za Europu, kao i istraživački centar te biolaboratorij. Već primamo narudžbe od Nokie, Mercedesa i Volva", rekao je, ne propuštajući prigodu još jednom "pozdraviti" Đurđu Adlešić, koja je svojevremeno izjavila kako je buduća belomanastirska tvornica ustvari "politička tvornica", pozvavši je da o svom trošku dođe u Beli Manastir i uvjeri se u suprotno.