Novosti

Naslov:

Mikši? stopostotni vlasnik Ecocorteca

Izvor:

T-portal

Datum:

24/04/2007

Još jednom je probijen najavljeni rok za početak rada prvog hrvatskog pogona za proizvodnju biorazgradive plastike u poslovnoj zoni grada Beloga Manastira čiji je investitor Boris Mikšić. S poslom se trebalo startati ovoga mjeseca, ali je u međuvremenu Erste & Steiermärkische banka otkazala ugovor o kreditu

Suradnja je prekinuta, kako su poručili iz te banke, a citirali na službenim Mikšićevim web stranicama, 'zbog neispunjavanja dogovorenih uvjeta s bankom te kao posljedica davanja netočnih i nepotpunih informacija od strane odgovornih osoba iz tvrtke Ecocortec d.o.o., a koje su bitne za procjenu rizika i uspješnosti samoga projekta, pa se Erste banka odlučila povući iz projekta u Belom Manastiru koji se odnosi na financiranje izgradnje i opremanje proizvodnoga pogona biorazgradive plastike'.

Neizvjesnost o nastavku realizacije projekta vrijednog oko pet milijuna eura, koji je prvotno trebao biti gotov s početkom prošle jeseni, prema najavama samoga Mikišića koji je krajem prošloga tjedna posjetio Beli Manastir, ovoga je puta definitivno okončana.

S građevinskom tvrtkom Progres koja je stopirala radove zbog neisplate duga za oko 2,2 milijuna kuna, dogovoren je nastavak gradnje. Mikišić je Progresu avansno uplatio 1,5 milijuna kuna. Radovi na objektu trebali bi biti gotovi do 25. svibnja pa bi prva tvornica biorazgradive plastike u Hrvatskoj s proizvodnjom trebala početi nekoliko dana kasnije, s početkom lipnja. Sva potrebna oprema već je dopremljena iz Italije i nalazi se u osječkoj Carinarnici.

Unatoč svim problemima, kako je za posjeta Baranji iznio Mikšić, od projekta nije odustao samo zbog gradske uprave Beloga Manastira iako ga je, kako je rekao, netko minirao u kreditu, misleći pri tome na samu banku ili politiku. Zbog angažmana vlastitih sredstava kako bi se čitav projekt konačno i završio, Boris Mikšić bit će stopostotni vlasnik tvrtke Ecocortec d.o.o., šeste po redu tvornice u sastavu grupe Cortec.

Potrebna sirovina za pokretanje proizvodnje već je ugovorena i bit će dopremljena iz Amerike i djelomično iz Europe, dok bi se ubuduće trebala nabavljati putem belomanastirske Škrobare, odnosno tvrtke GP&Partners.

U proizvodnji će, za početak, raditi desetak ljudi, a za mjesec ili dva kasnije u nju će, prema Mikšićevim najavama, biti uključeno više njih. U prvoj fazi Ecocortec bi, kako je prije rečeno, godišnje trebao proizvoditi oko 4 milijuna kilograma ekoambalaže s kojom bi, prema određenim kalkulacijama, trebali uprihoditi između 10 i 12 milijuna eura, dok je konačni cilj zapošljavanje više od 100 ljudi, godišnja proizvodnja na razini 25.000 tona i prihod od 100 milijuna eura.
Ugovori su već zaključeni s Mercedesom i Chryslerom, koji će u belomanastirsku ekoambalažu pakirati rezervne dijelove automobila, dok će Nokia pakirati svoje mobilne aparate. U tijeku su i pregovori s tvrtkom IBM te Dellom.

Svoj poslovni optimizam Mikšić temelji na činjenici da će zapadne zemlje, u kojima će završavati gotovo 95 posto proizvodnje, uskoro morati koristiti samo ekoplastiku. Potkrijepio je to i navodom kako u Francuskoj već postoji zakon o tome, a čija se primjena očekuje u roku četiri godine.

www.poslovni.hr

utorak, 24.4.2007.