Novosti

Naslov:

Boris Mikšić podnio tužbu protiv Erste banke

Izvor:

www.business.hr

Datum:

21/06/2007

Poduzetnik i bivši predsjednički kandidat Boris Mikšić odlučio je tužiti Erste banku zbog otkaza kreditiranja u izgradnji pogona za proizvodnju biorazgradive plastike njegove tvrtke Ecocortec, što mu je nanijelo gubitke u visini dva milijuna američkih dolara.
Mikšić u svom obraćanju medijima optužuje Erste banku za korumpiranost kojom je ugrozila Ecocortec, čija je proizvodnja kasnila osam mjeseci, te tvrdi kako je taj zaostatak onemogućio Ecocortec da otvori planirani broj radnih mjesta u dijelu Hrvatske gdje nezaposlenost premašuje 30 posto.

Mikšić gubitke procjenjuje na iznos veći od dva milijuna dolara, obrazlažući kako je 95 posto proizvodnje Ecocorteca namijenjeno svjetskom tržištu.

Njegova tvrtka Ecocortec pokrenula je novu tužbu na saveznom sudu države New York, gdje je i sjedište Erste banke u SAD-u, dok se druga tužba vodi na riječkom trgovačkom sudu.
Na svojim web stranicama Boris Mikšić donosi i privatno pismo koje je vicepredsjednik komercijalnog bankarstva u US banci David P. Peterson poslao svom poznaniku u Erste banci u SAD-u u svrhu raspravljanja o razlozima otkaza kredita Mikšiću.
Erste & Steiermärkische banka tvrdi kako je kredit povučen zbog toga što nisu ispunjeni dogovoreni uvjeti potrebni za realizaciju, te je Ecocortec dao netočne i nepotpune informacije koje su bitne za procjenu rizika i uspješnost samog projekta.