Novosti

Naslov:

Odgovorno tvrdim da je svaki kvart siguran

Izvor:

www.javno.hr

Datum:

24/04/2008

Načelnik PUZ-a naglasio je kako policija ne može biti kriva za sva negativna kretanja u Gradu, a osvrnuo se i na slučaj Mirjane Pukanić.

- Svaka kritika nas jača i govori nam kako se nositi unutar naših redova i kako osigurati bolju sigurnost građana. Policija je uvijek katica za sve, ali ne može biti odgovorna za negativna kretanja i maloljetnički delikvent. Ne može samo policija istraživati. Odgovorno tvrdim da je svaki kvart siguran - rekao je načelnik Policijske uprave zagrebačke Marijan Tomurad, pokušavajući odgovoriti na 91 pitanje, koliko su ih postavili zastupnici Skupštine na temu sigurnosti u Zagrebu.

Naime, iako je stopa kriminaliteta prema Izvješću o stanju i kretanju pokazatelja sigurnosti u Gradu Zagrebu u 2007. godini, koji je prihvaćen s većinom glasova, 15 posto manja nego u 2006., riješilo se manje kaznenih djela, a povećala se i maloljetnička delikvencija.

Zbog toga, većina je zastupnika, iako pohvalila Izvješće, naglasila subjektivan osjećaj sigurnosti, odnosno, kako se svaki građanin osjeća, a to je nesigurnost.

Zagrebu je potrebna vlastita policija

Tako je i nezavisni zastupnik Miroslav Rožić kazao kako sigurnost nije ono što statistika govori, dok je HDZ-ova Danira Bilić naglasila kako ima malo policijskih službenika u odijelima na terenu, ali kako je 317 novih policajaca koji trenutno završavaju obuku te će 1. srpnja završiti Policijsku akademiju, ohrabrujuće.

Nezavisni zastupnik Pavel Kobler imao je pak pokoju kritiku, istaknuvši mafijaške obračune, te podatak o zapljeni droge, koji je, kako tvrdi, varljiv jer se 2007. zaplijenilo više kilograma kokaina, na što je Tomurad kazao policija nije neučinkovita po tom pitanju jer se učinkovitost vidi baš po tome što je više droge zaplijenjeno.

- Predlažem savjetovanje na ovu temu jer svaki dan imamo brutalnija ubojstva i kaznena djela, potrebna je pomna analiza različitih stručnjaka i nakon toga se o tome treba raspravljati na Skupštini - rekao je Kobler, dodajući kako se treba omogućiti da Zagreb ima vlastitu policiju.

Prema riječima Pere Kovačevića, od kada je Marijan Tomurad na čelu PUZ-a, puno se toga poboljšalo, međutim, nije problem zagrebačke policije što se građani ne osjećaju sigurno, već je to problem na državnoj razini.

Slučaj Pukanić: Nije bilo propusta

Boris Mikšić se pak osvrnuo na slučaj prisilnog hospitaliziranja Mirjane Pukanić, kazavši kako razočaran jer se takvo nešto ne bi dogodilo ni u Zimbabvi. Stoga, on smatra da je potrebo da se cijeli taj slučaj ispita.

Zastupnici su kao problem istaknuli i nedostatak tehničke opreme, što je Tomurad uvjereno demantirao, kazavši kako opreme ima dovoljno, ali ju nema tko koristiti. Dodajući kako je se protivi bilo kojem načinu nasilja, Tomurad je prokomentirao i slučaj Mirjane Pukanić.

- Po 72. put govorim, policija je napravila sve što je bila dužna i što je trebala napraviti. Propusta nije bilo - ustvrdio je.

O sigurnosti u Gradu par riječi imao je i gradonačelnik Milan Bandić, ponovivši riječi sa sjednice Poglavarstva.

- U svih 216 mjesnih organizacija sigurnost se u Zagrebu još uvijek može pisati velikim slovima - uvjeren je bio Bandić.