Novosti

Naslov:

Gradska skupština prihvatila izvješće o stanju sigurnosti u 2007.

Izvor:

HINA

Datum:

24/04/2008

Većinom glasova zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su izvješće o stanju i kretanju sigurnosti u 2007.

Podnoseći izvješće načelnik PUZ-a Marijan Tomurad rekao je da je stanje sigurnosti stabilno u Gradu Zagrebu te da se ne dešava ništa drugo što se ne dešava u drugim metropolama.

Istaknuo je da je stopa kriminaliteta u Zagrebu manja za 15 posto u odnosu na 2006., riješilo se manje kaznenih djela, a povećala se maloljetnička delinkvencija.

U prometu je zabilježeno 10,1 posto više nesreća u kojima je poginulo 48 osoba, 494 su teže, a 3015 lakše ozlijeđene. Tijekom rasprave upozoreno je da građane muči organizirani i gospodarski kriminal te mito i korupcija, a na policiji je da tome stane na kraj. Upozoreno je da je policija neučinkovita u pitanju zapljene droga.

Nezavisni zastupnik Boris Mikšić kritizirao je ponašanje policije u slučaju Mirjane Pukanić te zatražio da se osnuje povjerenstvo i preispita policijsko ponašanje.

HNS-ova zastupnica Alenka Košiša Čičin-Šain upozorila je da se povećao broj nerazriješenih slučajeva te ocijenila da se građani ne osjećaju sigurno kako to izvješće predstavlja. Naglasila je da u prometu dosta stradavaju djeca, a drži da je u povećanju huliganizam u gradu.

Odgovarajući na primjedbe Tomurad je rekao da je u posljednje četiri godine Zagreb dobio sto tisuća vozila više, a policija ne može utjecati na kvalitetu obuke vozača. Drži da se policija sama ne može boriti s delinkvencijom mladih.

Tomurad je najavio da će Policijska uprava zagrebačka 1. srpnja primiti novih 317 policajaca. Negirao je da je policija neučinkovita u pitanju zapljene droga, a da je u slučaju Mirjane Pukanić nije bilo nikakvih propusta od strane policije.