Novosti

Naslov:

Vijesti na Drugom

Izvor:

HTV

Datum:

13/11/2009

Voditelj (Igor Dujić): Zadnji od ozbiljnijih kandidata najavio je kandidaturu za predsjednika države a prvi je službeno predao. Milan Bandić u državno izborno povjerenstvo je donio šezdeset tisuća potpisa potpore. Neki su kandidati zatražili javnu objavu poreznih kartica a drugi su objavili koliko namjeravaju potrošiti u kampanji. Najgore što se mogućim predsjednicima može dogoditi jest da se sada razbole.

Novinar (Hrvoje Hrengek): A upravo se to dogodilo Ivi Josipoviću. Jučer je snimio glazbeni spot a danas je trebao predstaviti program pod nazivom „Nova pravednost“ u Novoj Gradiški, ali tu pjesmu građani Nove Gradiške zbog bolesti kandidata danas nisu slušali. Andrija Hebrang pozvao je protukandidate da objave porezne kartice. On i njegova žena u nekretninama i novcu vlasnici su šesto tisuća eura. Isto što i Hebrang traži i Dragan Primorac. Ipak, trenutačno im je najvažnije tko je koliko potpisa skupio i koliko namjerava potrošiti u kampanji. Svi kandidati kojima ankete daju kakve takve izglede tvrde da su prikupili dovoljno glasova a i oni koji vjerojatno neće dobiti potporu veću od 0,5 do 2 posto birača na dobrome su putu.

Boris Mikšić, nezavisni predsjednički kandidat: Mi smo uspjeli skupiti naše potpise unatoč lošem vremenu. Mislim da je to bio veliki uspjeh.

Novinar (Hrvoje Hrengek): A troškovi kampanje? Mikšić najavljuje deset milijuna kuna vlastita novca. Andrija Hebrang i Vesna Pusić najavili su četiri milijuna, Josipović, Vidošević i Primorac pet.

Vesna Škare Ožbolt, predsjednička kandidatkinja DC-a: Pa sigurno neću potrošit dvadeset milijuna kuna kao što neki predsjednički kandidati će to potrošiti. Mene bi bilo stid da potrošim dvadeset milijuna kuna. Prvo ne znam ni odakle bi ih nabavila.

Novinar (Hrvoje Hrengek): Kandidati kojima ankete ne daju previše izgleda za drugi krug osim Mikšića najavljuju da će potrošiti od stotinjak tisuća kuna do milijun, a neki što god to značilo samo pomoć prijatelja. Milan Bandić koji je prvi službeno predao kandidaturu državnom izbornom povjerenstvu opovrgava glasine koje mu prepisuju rekordne iznose.

Milan Bandić, nezavisni predsjednički kandidat: Odgovorno tvrdim da će moja kampanja biti jeftinija od onog koji bude drugi iza mene. Samo malo, to znači tri puta manje nego što piše u jednoj tiskovini.

Novinar (Hrvoje Hrengek): Za usporedbu slovenski predsjednik Tirk potrošio je četiri milijuna i tristo tisuća kuna, a srbijanski Boris Tadić manje od tri milijuna.