Novosti

Naslov:

Zagrebački dnevnik

Izvor:

Radio Sljeme

Datum:

18/11/2009

Voditelj (Davor Šalat): Dvanaestero kandidata ulazi u utrku za trećeg hrvatskog predsjednika, objavilo je to Državno izborno povjerenstvo, nakon što je provjerilo pravovaljanost pristiglih kandidatura. A u ponoć i službeno počinje izborna kampanja koja će trajati do Božića. Snježana Kralj.

Novinarka (Snježana Kralj): U utrku za nasljednika Stjepana Mesića ušlo je sedam nezavisnih i pet stranačkih kandidata. Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, Branko Hrvatin, pročitao ih je abecednim redom, kojim će biti ispisani i na izbornom listiću.

Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a: To je Milan Bandić, profesor doktor nauka Andrija Hebrang, profesor doktor nauka Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, profesor doktor nauka Dragan Primorac, profesor doktor nauka Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, profesor doktor nauka Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić.

Novinarka (Snježana Kralj): U Državno izborno povjerenstvo ukupno je stigla dvadeset jedna kandidatura, no i prije njihovih provjera dva su kandidata odustala od izborne utrke, Veljko Đakula i Dean Golubić. Sedam kandidata nije zadovoljilo uvjete za kandidiranje. Dvanaestero kandidata za trećeg hrvaskog predsjednika od ponoći i službeno mogu početi izbornu promidžbu. Predsjednik DIP-a, Branko Hrvatin pozvao ih je na:

Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a: Korektnu izbornu utrku, koja će rezultirati izborom prvog čovjeka Republike Hrvatske

Novinarka (Snježana Kralj): Državno izborno povjerenstvo birače podsjeća da do 12. prosinca mogu provjeriti da li su upisani na popise birača, a do istog roka registraciju mogu napraviti oni koji će glasovati izvan mjesta prebivališta. Cilj je zajamčiti sigurnost izbornog postupka, ali, naglasio je Hrvatin:

Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a: Da nikome ne bude omogućeno stvorena prilika d dvostruko glasuje.

Novinarka (Snježana Kralj): Predsjednički izbori 27. prosinca samo će s neznatno razlikovati po broju kandidata od prošlih, kada je u izbornoj utrci umjesto ovogodišnjih dvanaest kandidata bio jedan više.