Novosti

Naslov:

Vijesti

Izvor:

Kapital Network

Datum:

19/11/2009

Novinarka (Silvana Skočajić): Ovog četvrtka 19. studenog službeno je započela izložbena promidžba predsjedničkih kandidata. Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je daje ukupno zaprimljena 21 kandidatura. Od čega je 12 kandidatura pravovaljano i sudjelovat će u prvom krugu izbora. Dva su kandidata odustala, a sedam ih je odbijeno. Za funkciju novog predsjednika tako će se boriti 12 kandidata.

Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva: To je Milan Bandić, prof. dr. nauka Andrija Hebrang, prof. dr. nauka Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajim, Boris Mikšić, prof. dr. nauka Dragan Primorac, prof. dr. nauka Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, prof. dr. nauka Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić.

Novinarka (Silvana Skočajić): Dva kandidata Veljko Đakula i Dean Golubić odustali su i prije nego što je povjerenstvo odlučilo o valjanosti njihovih kandidatura. Hrvatin je uklonio i sve sumnje vezane uz nagađanja o dvostrukim te valjanim i nevaljanim potpisima. Kazavši da su za sve prihvaćene kandidature izvršene provjere koje potvrđuju da svaki od kandidata podržan s više od 10000 potpisa.

Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a: Provjera potpisanih podupiratelja izvršena je unošenjem broja osobne iskaznice odnosno putovnice u naš kompjuterski sustav, u softver. Koji nam je jamčio da niti jedan od ovih kandidata nema takozvanih duplih podupiratelja. Bilo na svojoj dokumentaciji, bilo da je neki od birača podupro i tog kandidata i nekoga drugog kandidata.

Novinarka (Silvana Skočajić): Također državno izborno povjerenstvo najavilo je da u okviru svoga rada imenovalo  556 općina i gradskih izbornih povjerenstava, a puni sastavi povjerenstava mogu se naći na web stranici www.izbori.hr. Građani su pozvani da provjere biračke liste odnosno jesu li upisani potpisi birača kako bi se na vrijeme do 12. prosinca mogli izvršiti potrebni ispravci dopune biračkih lista.