Novosti

Naslov:

Vijesti

Izvor:

Otvoreni radio

Datum:

19/11/2009

Voditeljica (Maja Ostrečak): Počela je službena kampanja za predsjednika države. Državno izborno povjerenstvo izvjestilo je da će u utrci za Pantovčak sudjelovati 12 kandidata, od toga 7 nezavisnih, Milan Bandić, Josip Jurčević, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman i Nadan Vidošević, te 5 koje podupiru stranke, HDZ Andriju Hebranga, SDP Ivu Josipovića, HNS Vesnu Pusić, IDS Damira Kajina te Demokratska stranka slavonske ravnice Slavka Vukšića. Za tih 12 kandidata je utvrđeno da su ih podržali više od zakonom propisanih 10 tisuća birača. Ukupno je DIP zaprimio 21 kandidaturu. Dva kandidata, Veljko Đakula i Dejan Golubić su odustali dok je 7 odbijenih jer nisu uspjeli sakupiti 10 tisuća potpisa potpore. Kako su do sada na raznim izborima često pljuštale primjedbe vezane uz popise birača, posebice pojavu tako zvanih mrtvih glasača, predsjednik DIP-a Branko Hrvatin je pozvao birače.

Branko Hrvatin (predsjednik DIP-a): Da provjere jesu li upisani u popise birača, sa koji podacima, na kojoj adresi, kako bi se u roku do 14 dana prije samog izbora, to znači do 12. prosinca. 2009. godine mogli izvršiti ispravci odnosno dopune u popisu birača. Nakon isteka toga roka, to je 12. prosinca, krajem toga dana dakle neće više biti moguće vršiti ispravke, dopune u popisima birača.

Voditeljica (Maja Ostrečak): Hrvatin je pozvao na fer igru i predsjedničke kandidate i birače kako bi izbori uistinu bili svečanost demokracije.