Novosti

Naslov:

Dnevnik

Izvor:

HTV

Datum:

24/11/2009

Voditelj (Siniša Kovačić): A kad se slobodno interpretira ova diplomacija, Crkvi su najprihvatljiviji Bandić, Hebrang, Primorac i Tuđman. I prije kampanje trudili su se u javnosti pojavljivati se s biskupima, posjećivati crkvene institucije i predstaviti im svoje programe. Kandidati ljevice vjeruju da na izborima ne glasuju samo biskupi već svi građani, te  da će ih dobiti i bez potpore Crkve. Uostalom, aktualni predsjednik Mesić i nije u velikoj milosti Kaptola.

Novinarka (Martina Kiseljak): Kandidati desnice i desnog centra prepoznali su se u biskupskoj poruci. Kažu da su biskupi opisali baš njih i njihov program.

Miroslav Tuđman, nezavisni predsjednički kandidat: U tu izjavu se u potpunosti uklapa onaj program koji ja zagovaram. Ja računam na potporu vjerničke Hrvatske.

Josip Jurčević, nezavisni predsjednički kandidat: Ako pogledate moj program, on je sukladan humanističkoj i kršćanskoj tradiciji.

Milan Bandić, nezavisni predsjednički kandidat: Moj cijeli životni put i poslanje se može svesti u dvije riječi, to je čovjekoljublje i domoljublje.

Vesna Škare Ožbolt, nezavisna predsjednička kandidatkinja: I ja se pronalazim u onome svemu što predstavljaju vrijednosti koje bi predsjednik, odnosno predsjednica republike trebala imati.

Andrija Hebrang, predsjednički kandidat HDZ-a: Ja sam, od svih kandidata, jedini dobrovoljac Domovinskog rata i mislim da onda jedini ja mogu vratiti te vrijednosti jer sam u njima i sudjelovao.

Dragan Primorac, nezavisni predsjednički kandidat: Pa u zemlji gdje je većina katolika, hrvatski biskupi imaju pravo na svoje mišljenje.

Novinarka (Martina Kiseljak): S tim se slažu i na ljevici. Josipović ipak računa i na potporu vjernika. Vesna Pusić podsjeća da se ne slaže uvijek s Crkvom.

Vesna Pusić, predsjednička kandidatkinja HNS-a: U nekim stavovima smo bliski, u nekima smo apsolutno na različitim pozicijama.

Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a: Imam program koji prepoznaju i vjernici i oni koji to nisu, i pripadnici različitih vjera.

Novinarka (Martina Kiseljak): Samo su dva kandidata bila spremna izgovoriti nešto što se Crkvi baš i neće svidjeti.

Damir Kajin, predsjednički kandidat IDS-a: Neka ne postavlja prevelike kriterije jer po tim kriterijima neki biskupi ne bi zadovoljili stavove Kaptola.

Slavko Vukšić, nezavisni predsjednički kandidat: A još je veći problem što, recimo, na nekim lokalnim misama, u Crkvama se, recimo, nekad zna govoriti čak i direktno za koga se treba glasati, za koga ne.

Novinarka (Martina Kiseljak): Kandidat koji još obilazi američke Hrvate slaže se s biskupskom porukom, ali u vezi s radom nedjeljom nije na strani Crkve nego kapitala.

Boris Mikšić, nezavisni predsjednički kandidat, telefonom iz SAD-a: U ovim teškim trenucima ekonomske krize u svijetu mislim da neke firme jednostavno ne bi mogle preživjeti, naročito manji poduzetnici, da ne rade nedjeljom.

Novinarka (Martina Kiseljak): Kandidat koji najviše govori o gospodarstvu, u poruci je čuo nešto drugo.

Nadan Vidošević, nezavisni predsjednički kandidat: Kazali ste da ljudi ne nasjedaju lažnim obećanjima i zapravo to je najvažnija rečenica. Hrvatska je u dubokoj krizi i trebaju joj odgovorni ljudi.

Novinarka (Martina Kiseljak): I dok svi kandidati priželjkuju da se baš u njihovu čast oglase zvona Svetog Marka, prisegnut će samo jedan.

Stipe Mesić, predsjednik Republike Hrvatske: Tako mi Bog pomogao.

Novinarka (Martina Kiseljak): Uz pomoć Kaptola ili ne, ali sasvim sigurno zahvaljujući jedino glasovima hrvatskih građana.