Novosti

Naslov:

Vijesti

Izvor:

RTL

Datum:

30/11/2009

Voditeljica (Ana Brdarić): Kazne nema, samo opomena. To su od Državnog izbornog povjerenstva dobili kandidati koji donacije za svoju predsjedničku kampanju skupljaju govornim automatima ili SMS porukama. Time se omogućuju i anonimne donacije, koje su zakonom zabranjene. Više donose Sanja Četipović i Ivana Brkić.

Novinarka (Ivana Brkić): I govornim automatom na broj 060 Milan Bandić prikuplja donacije.

Snimka sa automata Milana Bandića: Dobar dan. Ovdje Milan Bandić. Srdačno vas pozdravljam i od srca zahvaljujem na donaciji kojom podupirete moju predsjedničku kampanju.

Novinarka (Ivana Brkić): Tako  kampanju financira i Boris Mikšić, a slično, ali SMS-om Vesna Pusić. U Demetrovoj 15 o njima se vijećalo cijeli dan. Zaključeno je da je takvo financiranje netransparentno.

Državno izborno povjerenstvo: Tako se može uspostavljati pozive iz javnih govornica, prepaid kartica, podstanari mogu zvati sa telefona vlasnika telefona, radnici sa službenih telefona i drugi slučajevi.

Novinarka (Ivana Brkić): Dok izjavu nisu htjeli dati, Bandićevci poručuju da će novac od spornih donacija vratiti u proračun. U narančastom stožaru pak tvrde da ne primaju anonimne donacije, primjerice poruke sa prepaid bonova.

Boris Blažeković, direktor Kampanje Vesne Pusić: Automatski se eliminiraju iz tog sustava koji je ta agencija koja radi za nas koja je to uspostavila.

Novinarka (Ivana Brkić): Josipović i Hebrang kunu s eu transparentan sustav.

Ivo Josipović, predsjednički kandidat: Provjerim svakog tko je donator i bilo je i donacija koje sam odbio.

Andrija Hebrang, predsjednički kandidat: Mi donaciju ne primamo ako ona nije od subjekta koji nije podmirio sve plaće radnicima, podmirio sve obveze prema državi i onda pod uvjetom da je daje pod punim imenom i prezimenom.

Novinarka (Ivana Brkić): No oni koji zakon neće poštovati ne moraju strahovati, jer sankcija nema.

Državno izborno povjerenstvo: Na izbornim sudionicima je da se toga pridržavaju ili ne.

Novinarka (Ivana Brkić): samo birači.