Novosti

Naslov:

Red Carpet

Izvor:

Nova TV

Datum:

30/11/2009

Voditelj (Daniel Delale): Dok se vani komentira svaki potez prve dame, svaki njezin javni nastup ili modni outfit teško bi se takav tretman primjenio na Milku Mesić, aktualnu.

Voditeljica (Ana Stunić): Kažemo teško jer se u javnosti gotovo nije ni pojavljivala, a njezin izjave za medije možemo nabrojati na prste jedne ruke.

Voditelj (Daniel Delale): I dok se Carla Bruni Sarkozy i Michelle Obama redovito pojavljuju na naslovnicama modnih časopisa, putuju s muževima, gostuju u emisijama i dijele savjete naša Svjetlana Matić istražila je potencijal prvih hrvatskih dama.

Voditeljica (Ana Stunić): Smeta li im medijska eksponiranost, kako se nose s aktualnom predsjedničkom utrkom te kako su reagirale kada su čule da će im se suprug kandidirati za predsjednika?

Voditelj (Daniel Delale): Predstavljamo vam Jadranku Primorac, Inu Vidošević, Alice Bianco Del Kajin, Tatjanu Josipović i Ines Mikšić.

Voditeljica (Ana Stunić): Znamo da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena što će reći da pri davanju glasa za trećeg hrvatskog predsjednika svakako moramo uzeti u obzir i psihološki profil njihove supruge.

Novinarka (Svjetlana Matić): Baš kao nekada Jackie i John Kennedy danas se modernom bajkom smatra priča o bračnom paru Obama. Kada je Barack Obama postao američkim predsjednikom javnost je s jednakim oduševljenjem primila njegovu suprugu koja će ostati zapamćena ne samo kao prva afro – američka dama Sjedinjenih Država već što je u vrlo brzom vremenu postala apsolutna narodna miljenica. Sreću zbog njezine nove dužnosti mnogi nisu znali izraziti riječima. Nakon omraženog Georgea Busha i suzdržane prve dame Laure Bush Amerikanci su jedva dočekali opušteni bračni par koji itekako zna kako šarmirati publiku.

Barack Obama (američki predsjednik): Kao prvo… Zar moja supruga nije zgodna?

Novinarka (Svjetlana Matić): Prva dama Amerike svojom novom ulogom nije se pritajila već dapače pametno koristi svoju poziciju i medijsku pažnju. Redovito se pojavljuje sa svojim suprugom, na koncertima pleše sa svojom djecom, gostuje u vodećim emisijama, promovira zdravu prehranu dok se poslije svakog javnog nastupa pomno analizira svaka njezina modna kombinacija.

Oprah Winfrey (TV voditeljica): Sjajna je, visoka, tako pametna i senzibilna, senzualna. Sve što biste željeli biti kao žena. Mogla bih zaplakati, a znam da to ne želite.

Novinarka (Svjetlana Matić): Kada naša predsjednička utrka završi konačno ćemo znati koja će prva dama ili možda gospodin obnašati tu ulogu, no ovaj put ćemo predstaviti supruge predsjedničkih kandidata. Zanimljivo ali svaka od njih apsolutno je sigurna u jedno, ako postane prva dama pošto poto pokušati će zadržati svoju privatnost.

Novinarka (Svjetlana Matić): Gospođo Vidošević prije nego što smo počeli snimati rekli ste da vas pere lagana trema.

Ina Vidošević (supruga Nadana Vidoševića): Da.

Novinarka (Svjetlana Matić): No budete li prva dama morati ćete se medijski eksponirati.

Ina Vidošević (supruga Nadana Vidoševića): Pa morati ću se onoliko koliko budem trebala. Dakle ne mislim nešto previše jer ne volim svoj život privatni, privatni život obitelji izlagati javnosti ali protokolarno ili po dužnosti što bude trebalo prilagoditi ću se.

Novinarka (Svjetlana Matić): Ni supruga predsjedničkog kandidata Kajina ne misli da prva dama mora biti svakodnevno u novinama, a ponajmanje zbog svoje haljine ili cipela.

Alice Bianco Del Kajin (supruga Damira Kajina): Želim biti samozatajna zato jer je Damir dovoljno eksponiran i koliko mogu moram mu biti potpora ali želim zadržati svoj život.

Novinarka (Svjetlana Matić): Ohrabruje i kaže primjer Milke Mesić koja gotovo nikada nije davala izjave za medije. Možemo mi raspravljati o tome je li to pozitivno ili negativno, ali supruga predsjednika Mesića ostati će zapamćena kao vrlo povučena pa čak i neprimjetna prva dama.

Jadranka Primorac (supruga Dragana Primorca): Respekt prema gospođi Milki Mesić međutim ja imam 35 godina. Kao što ste rekli ja sam mlada. Možda u situaciji u kojoj je ona postala prva dama u puno kasnijoj životnoj dobi možda bi se ja isto postavila međutim sve je pitanje odabira.

Novinarka (Svjetlana Matić): Gospođa Primorac ozbiljno je shvatila svoju ulogu te se aktivno uključila u predsjedničku kampanju. Iako je u braku već 11 godina ukoliko postane prva dana objašnjava neće se miješati u političke odluke. I dalje će stajati uz svog supruga obavljajući svoje svakodnevne aktivnosti.

Novinarka (Svjetlana Matić): Da li vi možda pokušate nekada sugerirati vašem suprugu koju košulju da odjene?

Jadranka Primorac (supruga Dragana Primorca): Apsolutno.

Novinarka (Svjetlana Matić): Kravatu pogotovo?

Jadranka Primorac (supruga Dragana Primorca): Apsolutno, to mi je zapravo sada i svakodnevna obaveza jel, ali i inače uvijek mu sugeriram, savjetujem ga i tako dalje.

Novinarka (Svjetlana Matić): I prihvaća?

Jadranka Primorac (supruga Dragana Primorca): Apsolutno, mora. Kuham svaki dan. Kuham i zbog djece. Volim da se zdravo hrane, znači svaki dan je kod mene kuhani obrok.

Novinarka (Svjetlana Matić): Bivša odgajateljica supruga Ina kuha svojoj obitelji već 28 godina koliko je u braku s Nadanom Vidoševićem.

Novinarka (Svjetlana Matić): Jel vam se sviđa suprug kako izgleda na fotografijama koje možemo sada vidjeti za vrijeme kampanje?

Ina Vidošević (supruga Nadana Vidoševića): Gledajte jako puno je bilo o tome govora. Ja bih isto možda volila da su fotografije ne mogu reći prirodnije, međutim Nadan je od ovog ljeta smršavio 30 kila pa i zato to izgleda kao da je nešto posebno prepravljena, a zapravo nije.

Novinarka (Svjetlana Matić): Osim što brine za interijere i općenito o održavanju njihovih čak pet vila u Americi te imanje u Belom Manastiru, supruga Borisa Mikšića potpuno je promijenila njegov imidž.

Novinarka (Svjetlana Matić): Znali ste da će se kandidirati za predsjednika Hrvatske?

Ines Mikšić (Borisova supruga): Ne. Kad sam ga upoznala nisam ni znala tko je. Bio mi je zanimljiv.

Boris Mikšić (budući predsjednički kandidat): Ljubav na prvi pogled.

Novinarka (Svjetlana Matić): Uloga predsjednika i prve dame podrazumijeva prestižni način života. Tako se odmah po proglašenju bračni par Obama preselio u luksuznu Bijelu Kuću, no kada je riječ o bračnom paru Josipović ako pobjede Pantovčak neće biti njihova nova adresa.

Tatjana Josipović (supruga Ive Josipovića): Mi zapravo imamo želju da što je moguće normalnije nastavimo živjeti kao i sada tako da nikakva preseljenja u neke nove prostore ne dolaze u obzir.

Novinarka (Svjetlana Matić): Iako Tatjana rado posjećuje društvena zbivanja, sa svojim suprugom s kojim je već 20 sretnih godina, postane li prva dama Hrvatske pametno će dozirati svoja pojavljivanja u javnosti.

Tatjana Josipović (supruga Ive Josipovića): Ne pretjerano ali kada zajedno ocijenimo da je to potrebno, da je to korisno i kada to bude na način koji meni kao osobi odgovara onda ću na to pristati.

Novinarka (Svjetlana Matić): Zato prva dama Francuske nema problema s medijskim eksponiranjem. Kada joj to odgovara promovira svoj album koji naravno sluša njezin suprug, francuski predsjednik pa bilo mu to drago ili ne.

Carla Bruni Sarkozy (supruga francuskog predsjednika): Nije baš kritičar ni obožavatelj, no uključen je u moju glazbu jer sviram kod kuće i njome ga uznemiravan.

Hillary Clinton (supruga bivšeg američkog predsjednika): Bog blagoslovio Ameriku.

Novinarka (Svjetlana Matić): Poznato je da su Amerikanci još od doba Jackie Kennedy slabi na svoje prve dame koje su često znale postati popularnije od svojih supruga predsjednika, no i hrvatska first lady ukoliko želi može imati utjecaja.

Krešimir Macan (komunikacijski stručnjak): Ona će u privatnim razgovorima biti onaj kontakt predsjednika s građanima. E tu mogu najviše napraviti za mandat predsjednika jer će iz svog frizerskog salona sa Dolca, sa placa, bilo čega, iz onog kontakta s običnim ljudima reć stari nešto ti ne štima.

Novinarka (Svjetlana Matić): Težinu uloge prve dame najbolje je na svojoj koži osjetila Hillary Clinton i to ubrzo nakon ovih predsjedničkih laži.

Bill Clinton (bivši američki predsjednik): Nisam imao seksualne odnose s tom ženom, gđicom Lewinsky.

Novinarka (Svjetlana Matić): Čak je i kći Chelsea Clinton još dugo nakon toga morala odgovarati na pitanja u vezi s očevima seks skandalom.

Chelsea Clinton (kćer bivšeg američkog predsjednika): Mislim da vas se to ne tiče.

Novinarka (Svjetlana Matić): Iako je bila pognute glave kada je prljavo rublje izašlo u javnost Hillary Clinton je to ipak okrenula u svoju korist. Danas je ona ta koja drži govore, a pokajnički bivši predsjednik sada je u sjeni iza njezinih leđa.

Ina Vidošević (supruga Nadana Vidoševića): To nije bilo lako. Time dokazuje da je zapravo velika kao žena i kao osoba. To je jako teško, privatno.

Novinarka (Svjetlana Matić): Što biste vi napravili?

Ina Vidošević (supruga Nadana Vidoševića): Ne znam, vidjela bih kad bi bila situacija takva. Mislim da se unaprijed ne može to komentirati. Život nosi svoje.

Novinarka (Svjetlana Matić): Supruge naših predsjedničkih kandidata dobro znaju da biti političar, a kamoli predsjednik jedne države podrazumijeva da često niste sa obitelji.

Novinarka (Svjetlana Matić): Je li romantičan?

Jadranka Primorac (supruga Dragana Primorca): Sjeti se svega. Iznenadi me uvijek nekim detaljem, cvijećem.

Novinarka (Svjetlana Matić): Jel se sjeti uvijek godišnjice?

Ina Vidošević (supruga Nadana Vidoševića): Sjeti se. Znate šta zapravo moram kazat, sjeti se jer je to na njegov rođendan.

Novinarka (Svjetlana Matić): Ako vjerujemo svemu što smo čuli daleko je od nas taj američki trend estradizacije prve dame. Supruge hrvatskih predsjedničkih kandidata cijene samozatajnost, ne žele kamere oko sebe, neće se seliti na Pantovčak i neće imati svog osobnog modnog stilista. Ali zato nešto drugo jedva čekaju. Proglašenje pobjednika, a potom i za većinu njih povratak u svakodnevnicu.