Novosti

Naslov:

Dnevnik

Izvor:

HTV

Datum:

30/11/2009

Novinarka (Dijana Čuljak Šelebaj): Nakon priloga u jučerašnjem Dnevniku HTV-a u kojem smo upozorili da su neki izborni stožeri počeli prikupljati novac za predsjedničku kampanju putem telefonskog poziva ili SMS poruke, sastalo se i Državno izborno povjerenstvo. Zaključili su da je doniranje putem govornog automata ili SMS poruke ipak nezakonito.

Novinar (Damir Dević): Milan Bandić i Vesna Pusić više neće smjeti koristiti govorne telefonske automate ili SMS poruke za financiranje svoje predsjedničke kampanje. Državno izborno povjerenstvo upozorilo je da takve donacije onemogućuju transparentnost i provjerljivost troškova kampanje.

Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva: U konkretnom slučaju prikupljanje donacija putem govornih automata, SMS poruka i slično, nedvojbeno je povezano sa velikim brojem otvorenih mogućnosti prikrivanja donatora, a samim time i otežavanjem pa i onemogućavanjem provjere tko je stvarni donator.


Novinar (Damir Dević): U slučaju da se nastavi prikupljanje nedopuštenih donacija, prema zakonu mogu reagirati jedino Državni ured za reviziju i Porezna uprava. Državno izborno povjerenstvo nema na raspolaganju nikakve sankcije, već samo javni utjecaj.

Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva: Dakle, ostaje s jedne strane, za one kandidate koje se ne bi pridržavali takvog uputstva ili preporuke Državnog izbornog povjerenstva, da plate sudu javnosti, odnosno kroz glasove birača to jedno nepoštivanje.


Novinar (Damir Dević): Na prilog o ovoj temi u jučerašnjem Dnevniku reagirao je predsjednički kandidat Boris Mikšić. Kaže da komercijalni telefonski broj na svojoj web stranici, koji počinje s 060, ne koristi kao donatorski govorni automat, te da predsjedničku kampanju financira isključivo vlastitim sredstvima.