Novosti

Naslov:

Aktualni 101

Izvor:

Radio 101

Datum:

30/11/2009

Novinarka (Renata Belc Krog): Predsjednički kandidati Milan Bandić, Vesna Pusić i Boris Mikšić vrludaju zakonskim rupama, što je osudilo i Državno izborno povjerenstvo, no u rupi je i ono samo jer ih može samo upozoriti, ali ih nema zakonske mogućnosti i kazniti.

Novinar (Petar Holenda): Državno izborno povjerenstvo osudilo je korištenje telefonskih poziva i SMS za prikupljanje donacija za predsjedničke kandidate, što su prakticirali Milan Bandić, Boris Mikšić i Vesna Pusić. U sva tri stožera tvrde da je priča zakonski čista, ali da nisu bili pretjerano efikasni u prikupljanju sredstava na taj način.

Novinarka (Renata Belc Krog): No, te njihove isprike uopće nisu važne, bitno je samo da je prikupljanje anonimnih donacija nezakonito, a tajnica Državnog izbornog povjerenstva Irena Kraus ističe.

Irena Kraus, tajnica Državnog izbornog povjerenstva: U konkretnom slučaju prikupljanje donacija putem govornih automata, SMS poruka i slično prijeporno je povezano sa velikim brojem otvorenih mogućnosti prikrivanje donatora,a samim time otežavanjem i onemogućavanje provjere koje stvarni donator.

Novinar (Petar Holenda):Kao primjer navodi mogućnost poziva sa pripeid kartice iz javne govornice, poziva stranih fizičkih i pravnih osoba, korištenje telefona od strane podstanara, poziva radnika sa službenih telefona.

Irena Kraus, tajnica Državnog izbornog povjerenstva: Zato je Državno izborno povjerenstvo ocijenilo nedopuštenim prikupljanje sredstava za financiranje izborne promidžbe na način koji ne osigurava bezuvjetno utvrđivanje identiteta pošiljatelja, a što je slučaj sa doniranjem sredstava putem govornih automata.

Novinarka (Renata Belc Krog): Nakon ovog upozorenja Vesna Pusić je uklonila poziv za donacije sa web stranice, dok na Bandićevoj donacijski telefon i dalje stoji.