Novosti

Naslov:

Jutarnja kronika

Izvor:

Hrvatski radio

Datum:

30/11/2009

Voditelj (Tomislav Šikić): Nezavisni predsjednički kandidat, Milan Bandić, u dnevnom je tisku objavio nekoliko oglasa u kojima se uz ostalo navodi i broj telefona čijim nazivanjem građani daju određenu svotu za njegovu izbornu promidžbu.  Dušan Ljuština, direktor kampanje Milana Bandića tvrdi da je sve po zakonu i da će novac koji bude došao sa neimenovanih telefonskih brojeva biti vraćen u državni proračun. Donacije preko govornih automata koristi Boris Mikšić, a Vesna Pusić koristi se vrlo sličnim načinom, doniranjem putem SMS poruka. Sve takve poruke iz kojih se ne vidi i ne može otkriti pošiljatelj automatski se brišu, rekao je direktor njezine kampanje, Boris Blažeković. Uplate općom uplatnicom na kojoj je navedeno ime i prezime donatora na svojim je stranicama ponudila većina kandidata. Miroslav Tuđman donacije prima i u dolarima, te nudi čak i mogućnost otplate u ratama. Zakonom o financiranju izborne promidžbe predsjednika propisano je da kandidati mogu novac prikupljati od domaćih pravnih i fizičkih osoba ili dati svoj novac. U njemu nije određeno tko nadzire kampanju i jesu li zabranjene anonimne donacije. Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva, Aleksandra Jozić Ileković upozorava da DIP ne može nikoga sankcionirati nego samo upozoriti da je kršenja bilo. Zorislav Anton Petrović iz Transparency International Hrvatska smatra da ima dovoljno javnih mehanizama za financiranje kampanje.

Aleksandra Jozić Ileković, DIP:  Izborna kampanja definitivno treba biti transparentna, stoga se postavlja pitanje da li primanja anonimnih donacija koja se kasnije ne mogu prikazati kroz zakonom propisano izvješće je fer, pošteno i transparentno.

Zorislav Anton Petrović, Transparency International Hrvatska: Stvara se mogućnost da se suprotno zakonu koriste resursi javnih poduzeća, odnosno tijela javne vlasti, jer nazivati se može i sa telefona u vlasništvu gradova, općina, županija, odnosno javnih poduzeća i tako podupirati nečiju kampanju. Najveća opasnost anonimnih donacija je da osobe koje kasnije vrše dužnost budu zavisne, a da građani to ne znaju.