Novosti

Naslov:

Dnevnik

Izvor:

HTV

Datum:

02/12/2009

Voditelj (Zoran Šprajc): Koliko će potpredsjedničkih rezidencija Hrvatska imati za pet ili deset godina? Ako sadašnjeg predsjednika posluži zdravlje, što mu iskreno želimo, za 5 godina trebat će nam još jedna rezidencija za bivšeg predsjednika, a bude li ih zdravlje obojicu služilo, za deset godina ćemo možda trebati još jednu. Što na to kažu predsjednički kandidati?

Novinarka (Martina Kiseljak): Zgrada na elitnoj Šalati uskoro će izgledati sasvim drukčije. Bit će tu ured bivšeg predsjednika Mesića. Prema zakonu, ima pravo i na dva službenika, vozača i vozilo, te fizičku zaštitu. Ako želi - trajno.

Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske: Ovisi i o zdravlju i o puno toga, a ovisi i o tome da će poslije mene doći novi bivši predsjednik. Puno toga će se rješavati u hodu. Tako da gdje će tko biti za deset, dvadeset godina, tko zna.

Novinarka (Martina Kiseljak): Zna Milan Bandić. Jer, ima priviđenje.

Milan Bandić, nezavisni predsjednički kandidat: Za dva mandata predsjednika meni neće trebati više ništa, neću uživati. Ja neću to uživati, mene će Bog prije uzeti, tako da meni neće ništa trebati. Ja već imam to priviđenje.

Novinarka (Martina Kiseljak): Za dva mandata priviđenja meni neće trebati više ništa. Ja neću uživati, mene će Bog prije uzeti, tako da meni neće ništa trebati. Ja imam već to priviđenje.

Trebat će Vidoševiću, Josipoviću i Vesni Pusić. Jer, planiraju prvo na Pantovčak, a zatim žele ostati društveno aktivni.

Nadan Vidošević, nezavisni predsjednički kandidat: To je prirodno, ovo svoje iskustvo, znanje, svoj politički utjecaj, ugled moraš staviti i dalje u funckiju domovine. telefonom Ivo Josipović, Kad bih bio predsjednik, pa bih izašao s funkcije da bih želio ostati društveno aktivan, i opet ističem samo sve s mjerom i ukusom.

Vesna Pusić, predsjednička kandidatkinja HNS-a: Kako država uspostavi standarde, tako se svatko treba ponašati, to se ne treba prepuštati individualnoj volji bilo koga.

Novinarka (Martina Kiseljak): A naša je država uspostavila visoke standarde: povlastice za bivše predsjednike su doživotne. Dvojica kandidata ih ne žele jer bi se poslije Pantovčaka odmah vratili svojim prijašnjim navikama.

Josip Jurčević, nezavisni predsjednički kandidat: Držim da je predsjednik funkcija koja traje određeno vrijeme i nakon toga čovjek treba normalno živjet i vratit se u svoj građanski život.

Slavko Vukšić, predsjednički kandidat Demokratske stranke hrvatske ravnice: Ja se želim vratiti u svoje selo, svoje Našice, svoju Slavoniju, odakle sam došao.

Novinarka (Martina Kiseljak): A neki bi kad bi otišli - štedjeli.

Vesna Škare Ožbolt, nezavisna predsjednička kandidatkinja: Ja te povlastice uopće ne bih koristila.

Boris Mikšić, nezavisni predsjednički kandidat: Ja bih se odrekao i prava za mirovinu predsjednika, dakle, to meni ne treba.

Miroslav Tuđman, nezavisni predsjednički kandidat: Nema opravdanja da bude na teret i društva i države.

Andrija Hebrang, predsjednički kandidat HDZ-a: Ja ne bi nakon odlaska u mirovinu niti jednog dana koristio rezidenciju niti pravo da kao umirovljeni predsjednik imam bilo kakvu političku aktivnost koja ide na teret državnog proračuna.

Novinarka (Martina Kiseljak): Državni proračun iduće će godine ured bivšeg predsjednika stajati 2 milijuna kuna. Bilo bi jefitnije, smatra Kajin, da ga smjestimo u Sabor.

Damir Kajin, predsjednički kandidat IDS-a: Ima dovoljno prostora praznih, ima dovoljno onih koji ništa ne rade. Narednih nekoliko ne godina, nego možda i desetljeća, mislim, mi ćemo se izvlačiti iz ovog gospodarskog gliba koji je iza sebe ostavio bivši premijer.

Novinarka (Martina Kiseljak): Za desetljeće ili dva imat ćemo i nekoliko bivših predsjednika. I nekoliko ureda sa službenicima, vozačima i desetak tjelohranitelja. Čini se kako kod nas vrijedi ona o begu koji nikad nije bio cicija. Osim što je u ovom slučaju beg državni proračun, odnosno svi mi.