Novosti

Naslov:

Dnevnik

Izvor:

HTV

Datum:

05/12/2009

Voditelj (Siniša Kovačić): Sve je veća zagonetka tko će u drugi krug predsjedničkih izbora? Mnogobrojne ankete pokazuju različite trendove, a i sami kandidati svjesni su da se izbori dobivaju na terenu te da će jedina relevantna anketa biti ona na dan izbora na glasačkim mjestima.

Novinarka (Martina Kiseljak): Kao što kupujete kruh, novine ili voće, tako u nas, ako ste predsjednički kandidat, možete kupiti - anketu. Tvrde oni koji u anketama loše stoje.

Josip Jurčević, nezavisni predsjednički kandidat: Ankete su dio korupcijske hobotnice u Hrvatskoj.

Miroslav Tuđman: Rade marketinške agencije ili PR agencije pojedinih kandidata.

Boris Mikšić, nezavisni predsjednički kandidat: Iz iskustva znam da su ankete namještene.

Slavko Vukšić, predsjednički kandidat Dem. stranke hrvatske ravnice: Birači više nisu ovce za šišanje. Birači će prepoznati upravo te ankete koje su netočne.

Vesna Škare Ožbolt, nezavisna predsjednička kandidatkinja: Obično ankete, kada je riječ o kampanjama, uglavnom su namijenjene ratu prema protivnicima.

Novinarka (Martina Kiseljak): Rat je počeo. Osobito među bivšim stranačkim kolegama. Primorcu ne raste tlak, ali mu, prema anketama, rastu izgledi. Pretekao je Hebranga, približio se Vidoševiću i Bandiću.

Dragan Primorac, nezavisni predsjednički kandidat: Kao znanstvenik vjerujem većini anketa. Naravno, moram biti sretan, jer ako smo rasli gotovo sedam posto u dva tjedna, to pokazuje da je ovaj narod spreman za drukčiju Hrvatsku.

Andrija Hebrang, predsjednički kandidat HDZ-a: Moram se samo nasmijati! Gospodin Primorac je svojim političkim životom pokazao takvu nedosljednost da ne mogu vjerovati da bi netko glasovao za njega!"

Novinarka (Martina Kiseljak): Za Josipovića bi, prema anketama, trebalo biti dobro. Siguran je kandidat za drugi krug.

Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a: To nije opterećenje, to je priznanje, zadovoljstvo. Ali i svijest o tome da su ankete na izborima, na dan izbora.

Novinarka (Martina Kiseljak): Tada ćemo znati tko ide u drugi krug. Prema anketama, mrtvu utrku vode Vidošević i Bandić.

Milan Bandić, nezavisni predsjednički kandidat: Ja sam u živoj utrci, ja nisam u mrtvoj ni s kim, brate. Najbolja je anketa ona na terenu s čovjekom, s ljudskim problemima.

Nadan Vidošević, nezavisni predsjednički kandidat: To je doista referendumska stvar, ili za mene ili Hrvatska hoće neki drugi put.

Novinarka (Martina Kiseljak): Vesna Pusić je sociologinja i sama se bavila istraživanjima. Ankete joj ne daju mnogo izgleda za drugi krug.

Vesna Pusić, predsjednička kandidatkinja HNS-a: Katkad vjerujem, katkad ne vjerujem, ovisno o tome tko ih radi i kakav je uzorak. Očekujem apsolutno drugi krug.

Damir Kajin, predsjednički kandidat IDS-a: Ni Stipi Mesiću ankete nisu davale ni tri posto pa je na kraju postao predsjednik države. Anketari će se i ovaj put iznenaditi, kao što su se iznenadili i 2000. godine.

Novinarka (Martina Kiseljak): Na kraju će biti važno samo ovo. Pa ćemo zaboraviti ove ankete i imati samo dvojicu ili dvoje ili dvije. I onda sve ispočetka, do 10. siječnja i drugoga kruga.