Novosti

Naslov:

Aktualno 101

Izvor:

Radio 101

Datum:

04/12/2009

Novinar (Marko Antonović): Kandidati i kandidatkinje nastavljaju pohod na Pantovčak, no za sada ne čujemo tešku artiljeriju. Postoji li prljavi veš nema problema no nije ga lijepo ni dobro izmišljati izjavio je SDP-ov kandidat Ivo Josipović, koji je boravio u Bjelovaru i okolici. Pokažite imovinske kartice sa početka 90-tih pozvao je po tko zna koji put Dragan Primorac svoje protukandidate također iz Bjelovara. Upravo je taj grad proglasio primjerom na koji se treba ugledati i ostatak Hrvatske. Nezavisni kandidat Boris Mikšić nastavlja dokazivati da su ankete o popularnosti među građanima lažne, tvrdeći da podrška koju danas uživa veća nego prije pet godina. HNS-ova Vesna Pusić upozorila je  da je neodrživo da političko stajalište o proširenju Europske unije ovisi o procijeni jednog čovjeka, aludirajući na tužitelja Haškog suda Bramertza, koji je odbio ponudu Vlade da pošalje svoje stručnjake. 5000 kuna poklonila je nezavisna Vesna Škare Ožbolt obitelji čija je beba na liječenju samo promovirajući se u Gospiću nuđenjem škara kojim bi prerezala sve što je u zemlji loše. U Gospiću je  bio i Milan Bandić, koji je malo gradonačelnik, a malo predsjednički kandidat, ovisi o medijskoj atraktivnosti prigode. Inače zakon ne priječi kandidiranje dužnosnika, kao da ni tijekom predizborne utrke obavljaju svoje dužnosti. Bandić ovdje nije iznimka veli član Državnog izbornog povjerenstva Zorislav Han.

Zorislav Han, član Državnog izbornog povjerenstva: Zamjenik gradonačelnika,odnosno u ovom slučaju zamjenica obavlja poslove iz djelokruga gradonačelnika samo u slučaju njegove spriječenosti, a ne u potpunosti. On ne može predati ovlasti.

Novinar (Marko Antonović): Ministarstvo uprave nije se oglasilo, kako bi pojasnilo ove zakone kao ni nadležni u Bandićevom stožeru. Služba za informiranje ureda gradonačelnika poziva se na Statut grada koji gradonačelnika u slučaju duže spriječenosti ili odsutnosti mijena zamjenik kojeg sam odredi. Bandić je trenutno na godišnjem ali povjeravanjem poslova zamjeniku ne prestaje biti odgovaran za njihovo obavljanje. Upravo zbog prevencije sličnog ponašanja u budućim izborima DIP će odmah nakon ovih donijeti niz preporuka i prijedloga za izmjenu zakona.

Zorislav Han, član Državnog izbornog povjerenstva: Kako bi izbori u buduće na neki način možda bili transparentniji da i svi ostali kandidati sudjeluju pod istim uvjetima.