u
Prosvjedi potpore Borisu Mikšiću
 
 

Zbog mrtvih glasova osumnjičeno 70-ak osoba iz BiH

Preneseno sa web stranica Večernjeg lista

Kad mrtvi glasujuDržavno odvjetništvo kreće u akciju otkrivanja počinitelja izborne prevare na izborima za predsjednika RH -Zbog mrtvih glasova osumnjičeno 70-ak osoba iz BiH

ZAGREB Državno odvjetništvo Hrvatske odlučilo je pokrenuti novu istragu zbog kaznenog djela zloporabe izbornog prava i kaznenog djela izborne prevare protiv nepoznatih počinitelja na području Mostara, Čapljine, Orašja i ostalih općina u BiH gdje je utvrđeno da su za vrijeme Predsjedničkih izbora u RH u siječnju 2005. godine u izborne listiće upisivani glasovi mrtvih osoba.

Odluku o istražnim radnjama pomoću kojih bi se utvrdila odgovornost pojedinaca ili organizacija osumnjičenih za izbornu prevaru Državno odvjetništvo na čelu s Mladenom Bajićem donijelo je nakon posljednjeg medijskog pritiska GONG-a, nevladine organizacije zadužene za praćenje izbora u Hrvatskoj.

U telefonskom razgovoru za naš list glasnogovornica GONG-a Arijana Vela objasnila je da u njihovu zahtjevu za pokretanjem istrage nisu navođena imena osoba koje su upisom u glasačke listiće mrtvih osoba počinile izbornu prevaru, već da su samo evidentirali sporne negativnosti. Sad je dodala je naša sugovornica stvar Državnog odvjetništva i njihovih djelatnika da uz pomoć bh institucija sudske vlasti pronađu i kazne krivce. Iz službenog dopisa koji je prošli četvrtak potpisao glavni Državni odvjetnik Mladen Bajić vidljiva je želja da se i zbog nastupajućih izbora za Hrvatski sabor i medijskih pritisaka organizatori izborne prevare u BiH kazne.

"Analizirajući prikupljenu dokumentaciju", piše u dopisu Državnog odvjetništva RH, "mišljenja smo kako je tijekom organiziranja i provedbe izbora bio napravljen cijeli niz propusta koji su predstavljali pogodno okruženje za počinjenje tih kaznenih djela. O tome smo obavijestili Državno izborno povjerenstvo. Nakon što općinsko državno odvjetništvo u Splitu prikupi dodatne obavijesti, razmotrit će se donošenje odgovarajuće državno-odvjetničke odluke".

Iz te pravosudne institucije RH priznaju da su s Tužiteljstvom BiH prikupili zapisnike o obavljenim razgovorima s članovima biračkih odbora i drugim osobama koje su imale saznanja o počinjenim izbornim nezakonitostima. Problem je iskrsnuo pri identifikaciji osoba koje su počinile kazneno djelo.

U pismu koje je Mladen Bajić podnio Branku Hrvatinu, predsjedniku Državnog izbornog povjerenstva RH, uz ostalo stoji kako je od 71 osobe koje je Izborno povjerenstvo identificiralo kao počinitelje izborne prevare Državno odvjetništvo pravomoćno osudilo četiri osobe. Protiv 25 osoba podneseni su optužni prijedlozi, a kaznene prijave odbačene su protiv 35 osoba, s time da je ocijenjeno da nema osnova za kazneni progon još pet osoba, od kojih su neke i umrle. Nova medijska pompa ponovo je stavila na kušnju Državno odvjetništvo koje je, po tvrdnjama GONG-a, obećalo konkretne akcije radi kažnjavanja prekršitelja izbornih pravila.

objavljeno: 15/11/2006 16:50:30   


 


 
 


Linkovi


YouTube - Kako ubiti Borisa Mikšića
Kako ubiti Borisa Mikšića 1/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 2/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 3/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 4/4


YouTube
Osnivanje Eko klastera Osnivanje Eko klastera
Jajanov dnevnik, svibanj 2011

Moris Bikšić
Moris (Boris Mikšić)Pljačka stoljeća, dokumentarni film


DOME SLATKI DOME
Grb obitelji Mikšić koja potječe iz okolice Lukavca u Turopolju (cca 1237. godine)


Video galerija
Biking in France!
Biking in France!, 11.05.2020.
Don’t eat fucking bat!
Don’t eat fucking bat!, 27.04.2020.
Corona - dog
Corona - dog, 14.04.2020.


Ugovor s Hrvatskom
Ugovor s Hrvatskom - Boris Mikšić


Američki san dečka s Trešnjevke


Ove izbore ipak je obilježio Boris Mikšić. Dečko s Trešnjevke koji je vlastitim novcem financirao kampanju, gospodarstveniku bez podrške političkih stranaka, drugi krug pobjegao je u posljednji trenutak. Iza sebe je ostavio iskusnu političarku Đurđu Adlešić, HSP-ovu uzdanicu Slavena Leticu, Tuđmanova maga Ivića Pašalića. Građani su nagradili to što je kampanju financirao vlastitim novcem. Njegov uspjeh jasna je i jaka poruka hrvatskih građana političarima - da im sve manje vjeruju. Klasična politička pljuska.
Večernji list, 04. siječnja 2005.Hrvatski san dečka s Trešnjevke
Boris Miksic knjiga pjesama

Izborni program
Program


Poslušajte novu pjesmu Vladimira Miklera, "Hrvatski san" posvećenu Borisu
"Hrvatski san"


Borisova promidžbena poruka:
Windows Media Video (WMV)


Spot snimili Splićani u čast Borisu prilikom njegova posjeta Splitu 19. -21. rujna 2004. godine
"Za Borisa!"


Plaćeno vlastitim sredstvima Borisa Mikšića