u
Prosvjedi potpore Borisu Mikšiću
 
 

Zahtjev za objavom ispravka ?lanka objavljenog u Ve?ernjem listu od 07.03.2009

Ispravljeni članak objavljen je 23.03.2009 u Večernjem listu.

Zagreb, 11. ožujka 2009

VEČERNJI LIST, Redakcija

N/p glavnog urednika
g. Goran Ogurlić

Slavonska avenija 4
10 000 Zagreb
---------------------

 

Predmet: Zahtjev za objavom ispravka
------------------------------

Poštovani,

Obraćamo Vam se kao punomoćnici gospodina Borisa Mikšića iz Zagreba, Zelengaj 75.

Temeljem čl. 40 Zakona o medijima (NN 59/04) podnosi se ovaj zahtjev za ispravak  informacije objavljene u Večernjem listu od 7.3.2009 str. 20. pod naslovom ''Boris Mikšić vraća se po još jedne izborne batine''.

U naznačenom članku objavljene su sljedeće citirane netočne informacije koje se pobijaju činjenicama iznesenim u nastavku citata. Ispravke netočnih navoda iznosi g. Boris Mikšić te Vas pozivamo ih sukladno čl. 41 st 1 i čl. 42 st 2 Zakona o medijima objavite na slijedeći način:

Citat

1.- ''karizmu poštenog autsajdera koji se ravnopravno nosi sa političkim Golemima, ali mu oni otimaju zasluženu pobjedu, ubrzo su počele rušiti afere. Mikšiću se iskopalo štošta – od dugova za kampanju, preko kokošarskih krađa u mladosti , premlaćivanja prve supruge, pokušaja silovanja pa sve do pokušaja krivotvorenja potpisa za kandidaturu i izbjegavanja poreza''.

Svih 6. naznačenih ''afera'' davno su demantirane i njihovi demanti potvrđeni vjerodostojnim činjenicama. Niti jedna ''afera'' nije odraz nepravomoćne sudske odluke, osuđujuće kaznene presude pa čak ni optužnice.  Sve ''afere''  su jedino i isključivo plod i proizvod siromašne mašte u neuspjelim pokušajima da mi se pripišu obilježja koja bi me kroz medije u javnosti prikazala kao prevaranta, kradljivca, nasilnika i siledžiju (najniže ljudske osobine). Ovakvi neuspjeli pokušaji umanjivanja, kompromitiranja i omalovažavanja nisu i ne mogu promijeniti ostvarenih 17,79% glasova i 3.mjesto u prvom izbornom krugu na predsjedničkih izborima 2005. 

Jedina nepravomoćna osuđujuća presuda na 2 mjeseca zatvora uvjetno na jednu godinu donesena je protiv mene u predmetu K-272/05 Općinskog suda u Samoboru po privatnoj tužbi predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, radi kaznenog djela klevete, a donesena je neposredno prije izmjena Kaznenog zakona kojim se  za kazneno djelo klevete iz čl. 200 st. 2 KZ-a više ne može izreći kazna zatvora već jedino novčana kazna. Moje tužbe podnesene na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu posl. br. Pn-5189/06, Pn-5863/06, P-2074/06 i Općinskom kazenom sudu u Zagrebu, posl. Br. K-85/2006 i K-158/06, sve u vezi sa ''aferama'' i  po zahtjevima za objave ispravka ili zbog kleveta i uvreda, ne mogu se godinama pomaknuti sa samog početka iako su po zakonu hitni postupci.

Hrvatska treba i spremna je na promjene koje dokazano potrošeni političari ne mogu donijeti. Očit je i neizmjeran strah od promjena koje bih ja mogao donijeti, i zato treba ponavljati stare i proizvoditi nove ''afere'' da bi me se u javnosti kompromitiralo, a moje uspjehe obezvrijedilo i omalovažilo.  Postoji očiti strah da se ne bi ponovili moji dobri  izborni rezultati i dogodio se ponovo nezavisan, slobodan i uspješan Boris Mikšić.  

2. ''No, iako rado ističe svoje rodoljublje, ni Mikšiću nije strano zaobilaženje propisa da bi uštedio koji dolar. Tako već godinama vozi automobile američkih i švedskih registarskih oznaka i svakih ih šest mjeseci vraća u inozemstvo da ne bi morao platiti carinu i porez.'' 

Moja prisutnost u Hrvatskoj ima privatne i  poslovne razloge i naravno vezana je  uz javno djelovanje koje nije samo političko, već i društveno u  znanosti, kulturi, sportu i humanitarnim aktivnostima.  Moja poslovna aktivnost u RH proizlazi ne samo iz mojih hrvatskih društava već i mojih inozemnih društava koje imaju predstavništva uredno registrirana kod Ministarstva gospodarstva. Moja domaća i inozemna društva imaju vozila za  potrebe obavljanja djelatnosti koja su uredno registrirana u skladu sa hrvatskim propisima. Troškove moje političke i društvene aktivnost podmirujem svojim novcem, kao što sam to učinio i za izbore na kojima sam sudjelovao kao nezavisni kandidat. Nemam potrebu uštedjeti ''koji dolar'' na opisani način, čak i kada vozim automobile inozemnih registarskih oznaka, jer vozim i automobile hrvatskih registarskih oznaka, a koristim i taxi.      

3.- ispod fotografije se nalazi tekst ''Anne i Boris Mikšić na Kamenitim vratima kroz koja je vodio demonstrante''

Iako sam autoru teksta na poleđini moje vizit karte koju sam mu dao napisao točno ime ''Ines'', ne mogu nego zlonamjernosti pripisati očito namjerno preimenovanje u ''Anne'', ime moje bivše supruge.

S poštovanjem,

Boris Mikšić

Kraj citata

Ne ulazeći u vrijednosne sudove autora niti koristeći pravo na odgovor na objavljene informacije, podnosi se ovaj zahtjev za ispravak sa pozivom u skladu s čl. 42 st. 2. Zakona o medijima koji propisuje da se ispravak mora objaviti u prvom, a ako stigne prekasno u drugom izdanju Večernjeg lista po primitku ispravka na način i u obliku propisanom Zakonom o medijima.

Pozivamo  Vas da u skladu sa čl. 41 st. 1 Zakona o medijima ovaj ispravak objavite bez promjena i dopuna na istom mjestu i na isti način  kao i neistinite informacije na koje se ispravak odnosi, te u skladu sa st. 2 istog člana u prvom izdanju Globusa nakon primitka ovog ispravka, te da nam odgovor na ovaj zahtjev dostavite faksom i poštom na gore navedeni broj i adresu ovog odvjetničkog društva.

Ovaj je zahtjev za objavom ispravka podnesen i nakladniku Večernjeg lista – Večernjem listu d.d. sukladno čl. 22 st 2 Zakona o medijima.

S poštovanjem,

Miroljub Maćešić

objavljeno: 12/03/2009 16:00:29   


 


 
 


Linkovi


YouTube - Kako ubiti Borisa Mikšića
Kako ubiti Borisa Mikšića 1/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 2/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 3/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 4/4


YouTube
Osnivanje Eko klastera Osnivanje Eko klastera
Jajanov dnevnik, svibanj 2011

Moris Bikšić
Moris (Boris Mikšić)Pljačka stoljeća, dokumentarni film


DOME SLATKI DOME
Grb obitelji Mikšić koja potječe iz okolice Lukavca u Turopolju (cca 1237. godine)


Video galerija
EcoCortec-Regionalni dnevnik
EcoCortec-Regionalni dnevnik, 16.10.2018
Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru
Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru, 15.10.2018
Losing your marbles
Losing your marbles, 17.09.2018


Ugovor s Hrvatskom
Ugovor s Hrvatskom - Boris Mikšić


Američki san dečka s Trešnjevke


Ove izbore ipak je obilježio Boris Mikšić. Dečko s Trešnjevke koji je vlastitim novcem financirao kampanju, gospodarstveniku bez podrške političkih stranaka, drugi krug pobjegao je u posljednji trenutak. Iza sebe je ostavio iskusnu političarku Đurđu Adlešić, HSP-ovu uzdanicu Slavena Leticu, Tuđmanova maga Ivića Pašalića. Građani su nagradili to što je kampanju financirao vlastitim novcem. Njegov uspjeh jasna je i jaka poruka hrvatskih građana političarima - da im sve manje vjeruju. Klasična politička pljuska.
Večernji list, 04. siječnja 2005.Hrvatski san dečka s Trešnjevke
Boris Miksic knjiga pjesama

Izborni program
Program


Poslušajte novu pjesmu Vladimira Miklera, "Hrvatski san" posvećenu Borisu
"Hrvatski san"


Borisova promidžbena poruka:
Windows Media Video (WMV)


Spot snimili Splićani u čast Borisu prilikom njegova posjeta Splitu 19. -21. rujna 2004. godine
"Za Borisa!"


Plaćeno vlastitim sredstvima Borisa Mikšića