u
Prosvjedi potpore Borisu Mikšiću
 
 

BORIS MIKŠIĆ, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske

"Hrvatskim građanima je dosta praznih obećanja" Razgovarala: Jadranka Jureško-Kero

Boris Mikšić nije odustao od kandidature i ozbiljno nastavlja s izbornom kampanjom za predsjednika Republike Hrvatske. To je u razgovoru za naš list potvrdio nedavno u New Yorku boraveći u posjeti hrvatskim iseljenicima.

Da li je najava odustajanja od kamdidature bila predizborni trik s kojim ste namjeravali privući pažnju medija?

Mikšić: Ne, odgovorno tvrdim da je to bila moja ozbiljna odluka. Shvatio sam da je medijska blokada prevelika i da moje poruke neće doprijeti do glasača, te da sam u potpuno neravnopravnom položaju s drugim kandidatima a posebno s predsjednikom Mesićem . Nakon ozbiljne podrške mojih simpatizera zaključio sam da ima smisla nastaviti jer sam dobio pozitivnu energiju od onih građana koji su poput mene željni istinskih pomaka na bolje u svim područjima hrvatskog društva i gospodarstva.

Deklarirate se kao "Predsjednik poduzetnik" a izborni program ste nazvali "ugovor s Hrvatskom"!

Mikšić: Ja sam prvi predsjednički kandidat od stvaranja hrvatske države koji vlastitim sredstvima u potpunosti sam financira svoju kampanju i prvi sam koji ima iza sebe dokazanu poslovnu karijeru uspješnog gospodarstvenika. Dokazao sam se na teškom američkom tržištu, poštujući pravnu državu i porezne obveze. Sam bez «mutnih veza» i političkih ortakluka. Ja sam zaista budući predsjednik poduzetnik jer sam u Hrvatsku investirao u tvornicu eko-plastike i otvorio nova radna mjesta. Moj «ugovor s Hrvatskom» nije poput Sanaderove jamstvene kartice. To je ozbiljan dogovor između mene i građana Hrvatske koji žele da im pomognem sačuvati nacionalni identitet zemlje i ojačati gospodarstvo te omogućiti dostojan život svih danas zapostavljenih slojeva društva od umirovljenika do branitelja.

 

Ostvariti američki san u Hrvatskoj

 

Da li ćete kao Predsjednik "namještati poslove" svojoj tvornici?

Mikšić ( kroz smijeh): Ne, to je nemoguće jer 95 posto proizvodnje iz Osijeka ide u izvoz. To je ono što želim omogućiti Hrvatskoj; što više kvalitetnih tvrtki koje će izvoziti robu na strana tržišta. Svojim poslovima potvrđujem da to znam i mogu.

U Hrvatskoj je ipak popularnije uvoziti i zarađivati na trgovini!

Mikšić: Da, zato i jesmo u katastrofalnom gospodarskom stanju i ta se činjenica više ne smije prikrivati. Mi se ne možemo natjecati s Kinezima u proizvodnji svega i svačega, jer to sve mogu i Amerikanci, ali Hrvatska koja nema kapitala mora iskoristiti svoje inteligentne i kreativne ljude i stvoriti nova dobra, nove tehnologije. To nije fraza, to je jedina realnost. Pogledajte moj primjer. Ja sam školovan u Zagrebu a poslovno sam uspio u Americi i sam stvorio tvrtku Cortec. Svakodnevno u Hrvatskoj upoznajem obrazovane, ambiciozne ljude koji žele napredovati ali su zbog političkih klanova i loše gospodarske vizije stavljeni na led ili bespomoćni da sami nešto učine. Moja je ambicija motivirati samouvjerene i radišne mlade ljude da grade karijere i ostvaruju «moj američki san» u svojoj zemlji. Želim im pokazati kako to mogu napraviti u Splitu, Zagrebu, Rijeci a ne odlazeći u New York, Chicago ili London.

Koji Vam je predsjednički kandidat najveća konkurencija?

Mikšić: «Ni jedan, uz demokratsko poštovanje prema svima. Predsjednik Mesić je možda bolji od mene u vicevima ali Hrvatska je umorna od humora takve vrste. On kaže da je legalista a još uvijek nije pokazao svojim građanima tko je financirao njegovu predsjedničku kampanju. Da, znam , reći će; 'ja sam mojima dao nalog a oni nikako da to objave'. Ma, molim vas, to je «crni humor». Kakvo povjerenje možemo imati u takvog predsjednika. On je bio «iznenađenje prošlih izbora» a ja ću uz pomoć građana kojima je dosta magle i ispraznih obećanja biti «ugodno iznenađenje» predstojećih predsjedničkih izbora. Nitko ne može reći da me financira ova ili ona struja kad je to moj pošteno zarađeni novac. O kandidatu HDZ ne mogu ništa reći jer ga nema još nema (HDZ najavio svog predsjedničkog kandidata 17. listopada- nakon što je obavljen ovaj razgvovor, op.a.), a poručujem da je takva neozbiljnost vladajuće stranke politički nedopustiva. Pa, molim vas, u čemu su oni najveća stranka kad «taje» ime svog kadidata. Dok ga «izkloniraju» proći će i izbori. Sve više mi HDZ-ovaca dolazi i komentira da su šokirani takvim ponašanjem i nude mi pomoć za izbore.

 

Stati na kraj ucjenama iz Haaga

 

Što mislite o suradnji s Haagom, slučaju Gotovina?

Mikšić :General Gotovina i ja smo surađivali i radili zajedno na realizaciji Partnerstva za mir, što je preduvjet ulasku u NATO. On je dolazio kod mene u Ameriku i uvijek je bio profesionalan i ozbiljan. Gotovini treba suditi u Hrvatskoj i na našim sudovima pokušati dokazati sve što mu se stavlja na teret i tek onda vidjeti da li je kriv ili ne. Do tada je nevin. Pitam zašto se Sadamu ne sudi u Haagu nego u Iraku koji i nema demokratski pravosudni sustav. Dakle, suradnja s Haagom da ali ne prihvaćam podaničku, iskompleksiranu ulogu koji je prihvatila prijašnja i sadašnja vlada. Mi smo maleni samo ako se sami tako osjećamo. Kao predsjednik tražio bi da prestanu ucjene i postavio odnos s Haagom na ravnopravnu crtu a ne da strepimo svaki drugi dan što će tužiteljstvo poručiti, zaprijetiti ili zaključiti.

Kakav po Vama treba biti Predsjednik moderne Hrvatske?

Mikšić: Hrvatskoj treba čovjek s vizijom. To je Tuđman imao i on je ostvario svoju viziju, a neka povijest sudi o nekim potezima koji mu se zamjeravaju. Kao Predsjednik on je ostvario što je obećao i to se u demokratskim zemljama cijeni. Mesić nema vizije, on ponavlja iste fraze godinama a ništa nije konkretno realizirao. Gdje su uspjesi njegovih gospodarskih putovanja, što je omogućio mladima, kako se borio za umirovljenike, koliko je zapustio ulaganja u hrvatsku vojsku. Ronald Regan je imao viziju i Amerika je procvjetala u njegovo doba a prvi Bush je pokazao što znači predsjednik bez vizije. Ja bih koristio ustavom zagarantirane mogućnosti i po članu 101 sazvao sjednicu Vlade i pokušao pomoći Hrvatskoj vladi u riješavanju gorućih problema.

 

Mislite li da bi Hrvatska s Vama brže ušla u EU i NATO?

Mikšić: Ja predlažem referendum i poštujem samo volju građana i njihove odluke. Ne treba srljati pod svaku cijenu. Jedino što mi u Hrvatskoj moramo, to je ojačati gospodarstvo i povećati standard. Ni jedna politička garnitura ne može odlučiti nešto za cijelu zemlju, to moraju biti građani. Mi kao gospodarski slaba zemlja s velikim brojem nezaposlenih nikako nemamo dobru startnu poziciju za pregovore s EU. Stoga predlažem stratešku platformu povećavanja izvoza svake godine za dvadeset posto i onda će se promijeniti odnos prema nama od Bruxellesa do ureda Carle del Ponte .

 

 

Zaustaviti rasprodaju Hrvatske

 

 

Da li se potpuno vraćate u Hrvatsku i gdje bi bio Vaš predsjednički ured?

Mikšić: Ja stanujem na Pantovčaku i moj stan bi bio moja službena rezidencija. Sadašnji Predsjednički ured i cijeli kompleks na Pantovčaku ja bih, što sam dogovarao početkom devedesetih i s Tuđmanom, otvorio za građane. Zgrade bi iznajmio za međunarodnu poslovnu školu i doveo bi najuspješnije svjetske fakultete i profesore a najamnina bi išla u umirovljenički fond. Nije u redu da Hrvatska ima u centru glavnog grada toliki kompleks za predsjednikovu administraciju. Pa sadašnji Predsjednik ionako za "druženje s građanima" i ispijanje kave najviše koristi kafiće.

Imate li u obitelji umirovljenike i kolike su im mirovine?

Mikšić: Moja majka je profesorica s mirovinom od 1100 kuna. Ima sreću što joj sin može pomoći i stalno mi govori da kad pobjedim moram prvo pomoći umirovljenicima i mladim ljudima kojima treba posla da bi financirali svoje roditelje. To je "krug života" koji želim obnoviti i bez kojeg nema ni hrvatskog identiteta a ni suvereniteta. Uvjeren sam da su to i građani spoznali i da više neće povjerovati crvenkapicama ni pinokijima, jer uz korupciju i interesne lobije svi imaju velike noseve i tuđim trudom» pretrpane džepove». To ću zaustaviti .

Tko Vam je bliži u američkoj predsjedničkoj kampanji- Bush ili Kerry?

Mikšić: Demokrat Kerry. Ako pobijedi on će uvjeravam vas, više pomoći Hrvatskoj. Imam zajedničke prijatelje s Kerryjem i znam iznutra što se događa. Moja je supruga prije nekoliko dana bila s njegovom, Teresom na kavi. Kerry ima više interesa za stabiliziranjem vanjske politike a naša zemlja nikako ne smije slati vojnike u Irak. To nije hrvatski interes, to nije hrvatski rat.

Odobravate li prodaju nekretnina i hrvatskih tvrtki strancima?

Mikšić: Hrvatska mora definirati strateške gospodarske i političke interese i zaštiti nacionalno bogatstvo. Ne možemo baš sve prodati, to je apsurd. Podržavam direktna strana ulaganja, ona koja donose porast standarda a ne prodaju onih kompanija, kao što smo učinili s bankama, preko kojih stranac crpi kapital naših ljudi. I ne zavaravajmo se- odnosi ga vani! Stoga želim potaknuti da hrvatsko iseljeništvo, koje je zlatni rudnik , što više ulaže i vraća se u Hrvatsku. To će kao i u Irskoj, i u Kini koje su nakon političkog otvaranja preporodili njihovi iseljenici, donijeti gospodarski zamah i nužno potrebnu demografsku obnovu. Ja sam hrvatski iseljenik koji je uspješno uložio u svoju zemlju i pomoći ću i drugima da to učine.

objavljeno: 29/10/2004 13:19:36   


 


 
 


Linkovi


YouTube - Kako ubiti Borisa Mikšića
Kako ubiti Borisa Mikšića 1/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 2/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 3/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 4/4


YouTube
Osnivanje Eko klastera Osnivanje Eko klastera
Jajanov dnevnik, svibanj 2011

Moris Bikšić
Moris (Boris Mikšić)Pljačka stoljeća, dokumentarni film


DOME SLATKI DOME
Grb obitelji Mikšić koja potječe iz okolice Lukavca u Turopolju (cca 1237. godine)


Video galerija

, 03.07.2019
EcoCortec-Regionalni dnevnik
EcoCortec-Regionalni dnevnik, 16.10.2018
Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru
Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru, 15.10.2018


Ugovor s Hrvatskom
Ugovor s Hrvatskom - Boris Mikšić


Američki san dečka s Trešnjevke


Ove izbore ipak je obilježio Boris Mikšić. Dečko s Trešnjevke koji je vlastitim novcem financirao kampanju, gospodarstveniku bez podrške političkih stranaka, drugi krug pobjegao je u posljednji trenutak. Iza sebe je ostavio iskusnu političarku Đurđu Adlešić, HSP-ovu uzdanicu Slavena Leticu, Tuđmanova maga Ivića Pašalića. Građani su nagradili to što je kampanju financirao vlastitim novcem. Njegov uspjeh jasna je i jaka poruka hrvatskih građana političarima - da im sve manje vjeruju. Klasična politička pljuska.
Večernji list, 04. siječnja 2005.Hrvatski san dečka s Trešnjevke
Boris Miksic knjiga pjesama

Izborni program
Program


Poslušajte novu pjesmu Vladimira Miklera, "Hrvatski san" posvećenu Borisu
"Hrvatski san"


Borisova promidžbena poruka:
Windows Media Video (WMV)


Spot snimili Splićani u čast Borisu prilikom njegova posjeta Splitu 19. -21. rujna 2004. godine
"Za Borisa!"


Plaćeno vlastitim sredstvima Borisa Mikšića